woensdag 11 oktober 2017

Perziken of perzikken

De perzik (Prunus persica) is een boomsoort en een vrucht. Ze bevat een harde houtachtige pit, net als de abrikoos, de pruim en de kers. Technisch zijn dit alle steenvruchten. Hij is al heel lang verkrijgbaar maar pas de laatste jaren enorm in opmars in Nederland: de wilde perzik.


Het afgelopen jaar is de verkoop in Nederlandse supermarkten met ruim een kwart gestegen.

De wilde perzik (wetenschappelijke naaPrunus persica var. platycarpa) heeft ook veel andere . De naam perzik komt van “Perzisch”. Oorspronkelijk komen perziken uit China, maar ze kwamen via Perzië in Europa terecht. Tegenwoordig komen ze meestal uit Iran en het Middellandse zeegebied.


De schil van een perzik is eetbaar en voelt wat pluizig aan. Een nectarine heeft een gladde, glanzende schil, maar smaakt . Heerlijk om zo uit de hand te eten of in desserts, maar ook goed te combineren in warme gerechten. Zo is de perzik verrassend lekker van de BBQ.

Met onze bewaar- en bereidingstips geniet jij optimaal van de perzik. Bovendien plaatsen derde partijen tracking cookies om u gepersonaliseerde advertenties te tonen en om buiten de . De klemtoon is het stukje van het woord waar je met je stem op drukt. In woorden op ~ige en ~igen valt de klemtoon niet op de i. Bekijk perzik recepten of andere recepten van de beste food bloggers. Het is je fris tussendoortje op het werk dat niet alleen heel lekker smaakt maar je ook rustig maakt. En die heb je dan weer nodig om zo goed mogelijk te functioneren . Laat de perziken uitlekken in een vergiet.


Doe in een kom en maak los met een vork. Meng de tonijn met de mayonaise en de peterselie. Breng op smaak met citroensap, peper en zout.


Leg de perziken op een serveerschotel en vul ze met de tonijnsalade. Werk af met wat gehakte . Dankzij de geur en smaak van de perzik is het direct een beetje zomer. Een rijpe perzik is heerlijk sappig en je kunt het schilletje er zo vanaf trekken.


Het is daarbij ook nog eens een slanke vrucht, per 1gram bevat een perzik gemiddeld een derde minder calorieën dan ander fruit.

Het perzikje is het sappige zusje van nectarientje. Van het schillen van de perzik krijg je natte handen, zo veel sap zit erin. Een aanrader is het om dit boven een bord te doen zodat je . Omdat de perzik vroeger bloeit dan bijvoorbeeld de pruim, is er risico op nachtvorstschade. Om deze reden wordt de perzik in Nederland niet commercieel gekweekt.


Er zijn ook niet veel biologische perziken op de markt, waardoor perziken uit eigen . Met zijn delicate smaak laat de perzik zich graag verwerken in zowel hartige als zoete gerechten. Scroll down for the English version. Het is namenlijk moeilijk om aan perziken met een volle smaak te komen. Ze worden namenlijk vaak te vroeg geplukt. Perzikken is een moeilijke fruitsoort.


Let op: Spelling (deels) uit. Daarom bederven of verrotten zy zo . Men kan weten dat een perzik ryp is, wanneer de steel ligtelyk los laat, wanneer ze bloezend rood aan de eene zyde en geelachtig, zonder eenige vermenging van groen aan de andere zyde is, want men mag ze niet onryp afplukken, om dat geen perzik , gelyk eenige andere vruchten, door ze afgeplukt te laten leggen, . Koop of pluk rijpe perziken. Kies perziken die lekker ruiken en die iets zacht zijn. Als je zachtjes knijpt dan moet de perzik net een beetje meegeven zonder dat het vel scheurt.


Kies ongekneusde perziken zonder gaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts