maandag 16 oktober 2017

Olijfboom winterhard maken

In onze webshop vind u alle materialen om uw olijfboom of palmboom in de winter te beschermen tegen de vorst. Lees hier over het winterklaar maken van uw. Wanneer je maken hebt met een zeer langdurige, strenge vorstperiode is het toch wel raadzaam om ook de stam van de olijfboom in te pakken.


Dat gaat heel gemakkelijk. Neem vliesdoek of anders jute en wikkel dit materiaal om de stam heen.

Ook is het verstandig als de winterhoes lang om de olijfboom blijft zitten om de . De grotere bomen (vanaf 20cm. stamomtrek) kunnen -graden Celcius verdragen voor korte tijd. Olijfbomen in de winter. Echter bij kleinere bomen en indien de vorst zich een langere tijd aanhoudt . In ons klimaat is een olijfboom in principe niet volledig winterhard.


U moet zich hierover geen zorgen maken , in het voorjaar schiet er snel terug nieuw blad tevoorschijn. De olijf doet het prima in ons klimaat.

Onze laatste winters waren zacht, met af en toe een paar nachtjes ( matige of strenge) vorst, geen reden om zorgen te maken. Het is niet de lage temperatuur . Olea europaea Winterverzorging. Winterhardheid en overwinteren van de olijfboom in onze streken. Indien u deze richtlijnen volgt, overwinteren de bomen probleemloos.


Veel Nederlandse tuinbezitters hebben een mooie olijfboom in de tuin staan. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw geliefde olijfboom de komende winter overleefd ? Want bij strenge vorst zal de olijfboom het niet lang overleven. Wij geven je gouden tips om je olijfboom de winter door te helpen.


Zelfs in de winter (mits het niet vriest) vraagt een olijfboom in pot eens in de vier weken een kleine hoeveelheid water. Maar opgelet, ook natte voeten zijn niet goed voor een olijfboom. Het water moet goed weg kunnen lopen. Aan de andere kant mag de bodem echter ook nooit helemaal uitdrogen. In de zomer moet je dus geregeld water geven, maar laat de plant enkele dagen tijd tussen twee gietbeurten.


Om de twee weken bijmesten wordt ook aangeraden.

In de winter (nachtvorst) moet de olijfboom naar binnen, liefst in een kamer met direct . De ideale vorm van een olijfboom is een stam waarop je – met wat fantasie – een vogelnest zou kunnen maken. Een olijfboom snoeien doe je aan de hand van onderstaande stappen. Controleer na de winter de olijf op dood hout en snoei dit weg. Na de overwintering in een warme kas, . Mediterranova beschikt over een groot assortiment winterharde palmbomen in alle soorten en maten voor de laagste prijs. Dit door zijn hoge winterhardheid waarbij ze vorst kunnen verdragen tot -15°C.


Eventueel kan de tuingrond vermengd worden met kleikorrels of potgrond om de grond luchtiger te maken. Snoei de olijfboom altijd NA de winter. Vooral niet bang zijn om te snoeien, in dit geval telt snoei=groei. Fout snoeien is niet mogelijk, en zelfs een volledig kale olijfboom zal na enkele weken-maanden er weer prachtig fris . De planten zullen steeds verder afrijpen en afharden, de plant treedt ook in zijn winterrust.


Men kan bij het inpakken zelf beslissen hoeveel werk men er wil van maken , het hangt natuurlijk ook af van wat het doel van de bescherming is én het soort. In de volle grond in warmere landen kan de boom een wortelstelsel maken dat heel diep gaat, maar als kuipplant gaat dat niet. De regel voor water geven is als volgt: de grond moet voor driekwart droog zijn, voordat de boom opnieuw water moet krijgen.


In de herfst en de winter heeft de olijfboom veel minder water nodig,. Neem dan contact met ons op via mail , telefoon of via het contact formulier om een afspraak te maken. Staat je olijfboom in een grote kuip of plantenbak en wens je die in de winter in een serre, veranda of andere ruimte onder te brengen - hou er dan voldoende rekening mee dat je olijfboom een wintergroene bladhoudende plant is en deze dus ook in de winter voldoende licht moet krijgen - bij te donkere standplaats - zal .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts