woensdag 11 oktober 2017

Drainage tuin gaten boren

Is de grond boven het grondwaterniveau kletsnat, dan zal de aanleg van een drainage tuin systeem nodig zijn zodat het water kan weglopen naar een lager gelegen plek. Is de hele grond erg har boor dan met een grondboor (te huur) op enkele plekken een gat van ongeveer meter diep. Gaat het om een harde laag . Drainage tuin gaten boren.


Er zijn verschillende manieren voor het tot stand brengen van drainage in uw tuin.

Gaten boren kan een optie zijn. Heeft u last van zompige grond omdat deze zich bevindt op een harde onderlaag waar het water niet doorheen kan? Een eenvoudige vorm van verticale drainage van bijvoorbeeld de tuin bij een woning bestaat uit het boren van gaten in de bodem (met een grondboor ). Het boren van dergelijke gaten kan helpen om (extreme) wateroverlast te verhelpen. De tuinvereniging heeft een boor. Verticale drainagebuizen.


Er schijnt geen zandlaag te zitten. Vandaar dat we dit willen proberen.

Omdat we wel gaten kunnen boren tot het grondwaterpeil. Nu dacht ik aan vertical drainage. Dit door middel van gaten te boren tot onder de kleilaag.


De tuin zelf ligt min of meer vlak met een afschot van 1cm per lopende meter. Waarmee kan ik best de boorgaten vullen: grin rijnzan boomschors, compost,. Optie : Om de zoveel meter een gat boren met een palenboor en dat vol doen met grind.


Optie heb ik toegepast in onze tuin en vorige weide. Boor een gat tot op de grondwaterlaag. Het water zal het geboorde gat vullen. Wacht tot het boorgat volledig is gevuld. Pomp nu het water uit het geboorde gat en meet de snelheid waarmee het grondwater weer stijgt na het leegpompen.


Een goede oplossing is het boren van gaten met een grondboor (te huur) van rond de meter diep. In de praktijk blijkt dat dit een perfecte . Als je wat wilt doen tegen de vochtige grond zul je het gazon moeten draineren. Zoek dus eerst uit welke plekken dat zijn.


Daarna maak je op die plekken gaten van à centimeter diep met behulp van een grondboor. De tuin is al aangeleg dus diep omspitten kan niet meer.

Een drainagesysteem aanleggen lijkt me veel werk, kostbaar en uiteindelijk de tuin te beschadigen. Is het voldoende om met een motorische grondboor gaten te boren en deze te vullen? Hoeveel gaten dan en hoe diep? Vullen met zand of grind?


Beide manieren zijn gemakkelijk toepasbaar. Een andere overeenkomst is dat ze behoren tot de groep van horizontale drainage. Ze liggen als het ware in de bodem van de tuin.


De grond is van leem, en het. Het lijkt me toch niet zo moeilijk om een of meerdere gaten te boren in een stenenpot met steenboor en in een plastik pot met een gewone boor. Na de overmatige regen van gisteren staat mijn tuin gedeeltelijk vol water.


Dit is altijd zo na zware of langdurige regenval. Zelf drainage aanleggen. Lees hier handige tips voor het zelf aanleggen van drainage in uw tuin.


In Nederland is een natte tot zeer natte bodem geen vreemd verschijnsel. Enerzijds heeft dit te maken met de lage ligging van (delen van) ons land. Anderzijds heeft structuurbederf van de bodem veelal een versterkend effect. Hiervoor zijn tegenwoordig mooie afvoergoten ( drainage goten) verkrijgbaar die je kunt aansluiten op de hoofdleiding voor hemelwaterafvoer (mits deze aanwezig is). Ga met een grondboor een aantal gaten boren op plaatsen waar water blijft staan.


Maak de gaten zo diep als de grondboor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts