maandag 23 oktober 2017

Leipeer snoeien

Als dit niet gebeurd zal de boom weer uitgroeien tot een normale struik. WANNEER LEIPEREN SNOEIEN ? Leiperenbomen worden een drietal keer per jaar gesnoeid. De wintersnoei kunt u doen vanaf januari tot begin april.


De snoei bestaat hier uit wintersnoei en zomersnoei.

Zwakgroeiende leiperen snoeit u in januari en sterkgroeiende leiperen snoeit u in maart of begin . Lees hier de beste snoei - en onderhoudstips voor leibomen door onze specialist. Leifruit snoeien , hier zie je hoe je dat best doet. In principe volstaat het om leibomen eenmaal per jaar te snoeien.


Het uitdunnen en terugsnoeien van zijscheuten is geschikt voor de volgende leibomen: lei-appel, lei-kweepeer, lei-peer , lei-pruim, lei-sierappel, . Daarnaast gaan wij in april, mei en juni niet snoeien in verband met verstoring van de boom met nieuwe knoppen. Door te snoeien bij vorst kunnen de snoeiwonden invriezen wat ongewenste schade kan veroorzaken zoals het niet dichten van de wond bij het op gang. Hiervoor komen vooral appel en peer in aanmerking maar pruim en kers zijn hiervoor ook goed toe te passen.

Een fruithaag kan als perceelsscheiding dienen of als een soort scherm tussen tuinonderdelen of tuinkamers, om muren e. Het is mogelijk om een grote verscheidenheid voort te brengen naar:. Het snoeien van een perenboom gaat min of meer hetzelfde als een appelboom. Zo kun je een perenboom snoeien voor een goede oogst. Bij leibomen is het belangrijk dat de specifieke vorm behouden blijft. Daarom is jaarlijkse snoei sterk aan te bevelen.


Als u twee jaar de snoeibeurt overslaat krijgt u een gewone boom. Deze snoeit u terug tot een lengte . Dit lijkt me echter wel drastisch. Het nieuwe appel- en perenseizoen in België start vroeger appels plukken peren. Bij leivormen is de gewenste vorm bepalend voor de plantafstand (snoer, palmet, piramide enz.). Wanneer een boompaal bij de fruitboom geplaatst wordt, wordt de boomband bij voorkeur kruislings aangebracht, om te voorkomen dat de boom tegen de paal gaat schuren en zo verwondingen oploopt.


Verwijder zieke scheuten en vruchten. Zomersnoei is gunstig voor de vruchtzetting en gezondheid van de boom. Vorm- en onderhoudssnoei bij peren. Snoei niet alle perenrassen op dezelfde manier.

Jonge perenbomen snoeien in maart. Hoe praktisch peren snoeien ? Voor al deze bomen geldt een andere aanpak als het gaat om het snoeien van de boom. Veel gebruikt lei fruit zijn de lei-appel, lei-peer , lei-pruim en de lei-kers. Snoeien is een vak apart en dat leert men niet uit een boek: men moet het gewoon doen.


Het is veel leerrijker iemand met ervaring uit te nodigen om enkele uurtjes te helpen, dan urenlang in boeken te snuffelen. Hier een aantal handige, algemene tips om het snoeien toch enigszins te . Het planten met kluit voor begin december leidt tot slechte hergroei, omdat het vallen van het blad dan pas begint. Snoeien van fruitbomen kan in de winter gedaan worden maar dan alleen appels en perenbomen, wanneer andere fruitrassen gesnoeid moeten worden kan je ook lezen in onderstaand artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts