dinsdag 31 juli 2018

Lieveheersbeestjes zwart met rode stippen

Algemene info lieveheersbeestje. Sporadisch wordt ook melding gemaakt van de kleurvariant equicolor, waarbij het achterlijf zwart is en het voorlijf oranje- rood , mogelijk met zwarte stippen. Ze hebben vaak rode , gele, witte en zwarte kleuren en zijn vaak gestippeld.


Als de lieveheersbeestjes uit hun pop zijn gekomen, hebben ze nog geen stippen. Wettelijke bescherming zwarte lieveheersbeestje met rode stippen? Van bleekrood via oranje tot dieprood en zwart met bleek zwarte , zwarte of rode stippen.

Hoeveel stippen heeft een lieveheersbeestje ? Het schild is bij deze variant oranjerood gekleurd en er kunnen 0-donkere stippen aanwezig zijn. Of groene lieveheersbeestjes kunnen bijten weet ik niet,(bestaan die wel) maar die zwarte met rode stippen zeker wel. Ik moest lachen omdat ik nog nooit had gehoord dat dit kon. De huisarts verklaarde echter dat dit wel eens voorkomt. Het zevenstippelig lieveheersbeestje is de gewoonste soort, in elke tuin op allerlei lage planten en struiken te vinden.


De zeven zwarte stippen zijn verdeeld over de twee knalrode dekschilden: drie op elk schil het zevende boven aan de naad tussen beide schilden. Lieveheersbeestjes beginnen als kleine, gele eitjes. Op het zwarte halsschild zijn twee .

Hoe ziet dit beestje eruit? Ze lijken op een half balletje en kunnen rood , geel, wit of zwart zijn. De meeste lieveheersbeestjes hebben stippen , maar niet allemaal. De kevers hebben een gevarieerd dieet. Zo is de Tweestip meestal rood met twee zwarte stippen , maar dat kunnen er ook meer zijn.


Sommige soorten eten alleen planten, terwijl andere een voorliefde . En hij kan ook zwart zijn met twee, vier of zes rode stippen ! Vogels eten ook nooit een lieveheersbeestje , . De bladluiseters zie je het meest in Nederland en het zevenstippelige lieveheersbeestje is daarvan de meest voorkomende soort. De zevenstippel is heel gemakkelijk te herkennen, want hij is rood met zeven zwarte stippen op zijn schild. De stippen van een lieveheersbeestje zeggen dus niets over de leeftijd van het . Niet in de tuin, maar in de duinen ongeveer km van ons huis. Hij lijkt op het viervlekslieveheersbeestje, maar de dekschilden zijn meer bruinzwart.


Het halsschild is zwart , het kopje roodbruin. Vaak wordt er gezegd dat het aantal stippen de leeftijd van het diertje aangeeft, maar dat is beslist niet waar. Het zijn gewoon verschillende soorten. Ook niet alle lieveheersbeestjes zijn oranje van kleur.


Er zijn gele soorten met zwarte stippen , zwarte met oranje stippen.

Ook zijn er lieveheersbeestjes die helemaal geen . Relatief saai, egaal gekleurde bruin lieveheersbeestje blijkt inderdaad minder giftig dan het 2-stippelig lieveheersbeestje , dat felrode dekschilden heeft met zwarte stippen of zwarte dekschilden met rode stippen. Het meest giftig is het meeldauwlieveheersbeestje , dat meestal getooid is met opvallende . Het is één van de grootste soorten van lieveheersbeestjes die in. In volwassen toestand komen ze in veel kleuren voor.


België waarneembaar zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts