maandag 30 juli 2018

Fruitmot

De fruitmot (Cydia pomonella), ook wel appelbladroller, is een nachtvlinder uit de familie Tortricidae, de bladrollers. De soort overwintert als rups. Het diertje komt oorspronkelijk verspreid over Europa voor, maar is geïntroduceerd in Noord- Amerika.


De larven van de fruitmot kunnen erg veel schade aanrichten in jouw fruitbomen. Uit de eitjes groeien larven die gaatjes boren in de vruchten van de boom.

Daarna zijn de vruchten niet meer te eten. Fruitmot bij appel en peer. Eind mei zet dit vlindertje zijn eitjes af op bladeren, vruchten of scheuten. De jonge, witte rupsjes met donkere kop gaan op zoek naar voedsel, doorboren de vruchten en laten donkere uitwerpselen achter in de vraatgangen.


De gewone fruitmot (Carpocapsa Pomonella) kun je herkennen aan de rode plek , die rondom het inboorgat ontstaat. Verder maakt de fruitmotrups brede gangen met kleffe uitwerpselen tot in het klokhuis, waar de rups de pitten aanvreet. Dit in tegenstelling met de vroege fruitmotrups, die smalle, droge gangen met witte . U bestrijdt de fruitmot effectief met de aaltjes.

Koop nu direct aaltjes tegen de larven van de appelbladroller en pruimenbladroller. Kleine rupsjes doorboren de vruchten en laten daarin uitwerpselen achter. Dikwijls zitten de boorgaatjes in de vrucht verstopt onder een daaraan vast gesponnen blad. Dit is de larve van de fruitmot , een kleine nachtvlinder.


De vruchten bevatten boorgangen en roze rupsen. Vooral bij warm weer in deze periode kan de infectiedruk erg toenemen. Behoort tot de klasse der Insecta (insecten), de orde der Lepidoptera (= vlinders), de familie Tortricidae (= Bladrollers) en het geslacht Cydia.


De spanwijdte van de vlinder bedraagt tussen . Deze fruitmot is in staat aanzienlijke economische verliezen te veroorzaken. De schade aan het fruit wordt veroorzaakt door de larve (rups) van de mot. De fruitmot of appelmade, wormstekigheid (Cydia pomonella) is een nachtvlinder die eitjes legt vanaf een avondtemperatuur van 15°C. Vroeg in het voorjaar aangetaste vruchten worden noodrijp en vallen vroegtijdig af. De boorgaatjes in de vrucht zitten dikwijls . Wordt veroorzaakt door de fruitmot , vruchtmot, appelmade en perenmade.


De schade veroorzaakt door de appelmade (Cydia pomonella) is van half juni tot half september zichtbaar. Door middel van feromoonvallen (geur-lokstoffen) kunt u de . De rups van de fruitmot telt slechts vier paar poten.

In zuidelijke landen heeft de fruitmot twee á drie generaties per jaar en vormt daar een nog groter probleem. De fruitmot heeft een zeer beschermde levenswijze, wat effectieve bestrijding moeilijk maakt. Het volwassen mannetje is ongeveer mm lang, met grijsbruine vleugels met aan de vleugelpunt een goudkleurige .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts