vrijdag 6 juli 2018

Eekhoorntjesbrood alternatief

Eekhoorntjesbrood is een paddenstoelensoort. Ze zijn eetbaar en komen uit de boletenfamilie. Soms wordt de paddenstoel verward met de bittere boleet. Voor kleinere oppervlakken in tuinkamers of voor de kleinere stadstuinen zijn er enkele leuke alternatieven in de vorm van altijd groene bodembedekkers die je, zei het soms beperkt, kan betreden.


Je zou ook rode wijn kunnen gebruiken, maar als je geen fles wilt opendoen is porto een goed alternatief.

Allen houden ze van de zon en vragen ze een humusrijke licht vochthoudende bodem.

Vandaag eten we geen bruin of wit broo maar eekhoorntjesbrood. Herfst, herfst, wat heb je te koop? Het is een uitstekend eetbare soort met een verfijnde smaak, die -ook in gedroogde vorm- uitstekend in fondue verwerkt kan worden. Hierna kun je de gedroogde paddestoelen gewoon verwerken. Week de gedroogde paddestoelen minuten tot een uur in heet water.


Gebruik het gezeefde weekwater voor soepen of het koken van risotto. In de Alpen zijn boleten in .

Tot het begint te vriezen, loopt nu het paddenstoelenseizoen.

Pangrattato schijnt het goedkope alternatief voor dure Parmezaanse kaas te zijn die de armere zuidelingen gebruiken om ook iets over hun pasta te kunnen strooien. Jamie maakte daar een luxe variant met porcini ( eekhoorntjesbrood ) van en deed er ook nog eens Parmezaanse kaas op. Een toverboleet is het, een magische zwam met een aroma dat truffels naar de kroon steekt, aards, doordringen van mos . Wij hebben de leukste naam voor de Boletus edulis, de lekkerste paddestoel uit het bos.


Laten we daar vandaag eens een fijne risotto mee maken. Het gedroogde eekhoorntjesbrood geeft een hartige, diepe smaak . Vorige week legde ik hier uit hoe je zelf een geurige paddenstoelenbouillon kunt trekken. Voor paddenstoelenrisotto gebruik ik het liefst zowel gedroogde als verse exemplaren. Vers en uit het wild verkrijgbaar in oktober en november.


Een heel goed alternatief voor de verse boleten zijn de . Het is volop het seizoen van de wildstoofpotjes en andere herfstlekkernijen en daar horen traditiegetrouw ook veel verse bospaddenstoelen bij. De tijd die je kwijt bent aan weken verschilt per paddenstoel en de vorm, want gebruik je in dunne plakjes gesneden cèpes ( eekhoorntjesbrood ), dan volstaat een half uurtje. Maar ga je voor bijvoorbeeld hele shiitakes?


Dan zul je ze zeker een uur moeten weken. De Engelsen noemen het penny bun, ' broodje', 'pistolet' dus. Ik heb voor deze risotto vers eekhoorntjesbrood (ofwel boleten, funghi porcini) gebruikt, altijd weer een feest in de herftst.

Dat bewijst dat het goed voedsel is. De Fransen doen het met de wat vreemde naam cèpe de Bordeaux.

Precies of die zwam enkel in Bordeaux zou groeien. Vermoedelijk waren vroeger de boleten uit . Gebakken zonnevis met eekhoorntjesbrood , een aardappelkrokantje en limoenboter g gedroogd eekhoorntjesbrood maderawijn teentjes knoflook,. Alternatieven : andere frisse witte wijnen op basis van de sauvignon blanc- druif uit de Loire, verdejo uit Spanje (Rueda) of chardonnay uit Bourgogne ( Chablis). Vers eekhoorntjesbrood zie je maar zelden, in Nederland.


Net als Italianen en Fransen buiten het seizoen hebben we echter een fantastisch alternatief : de . Dit gerecht kan dienen als hoofdgerecht, bijvoorbeeld . Verder gebruiken we eekhoorntjesbrood in plaats van champignons en ricotta in plaats van bechamelsaus. Je hebt nodig: 4gr lasagne 5gr ricotta 3gr verse boleten ( eekhoorntjesbrood ), of gram porcini (gedroogd eekhoorntjesbrood ) baby artisjokken witte ui kopje melk 2gram scamorza affumicata 100 .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts