donderdag 19 juli 2018

Blauwe bessen snoeien

Oudere planten van blauwe bessen kunnen gesnoeid worden in februari-maart. Door te snoeien blijven de blauwbessen groeikrachtig, gezond en geven dikkere bessen. Het doel van het snoeien is om licht en lucht in je struik te houden of te brengen.


Je wilt blauwe bessen snoeien ? Plantencentrum Maréchal geeft je uitgebreid advies!

Wanneer moet je snoeien? Plant niet als het overdag vriest! Regelmatig snoeien is belangrijk om de plant levenslustig en jong te houden. Mede door het snoeien wordt de grootte, smaak en hoeveelheid van de bessen bepaald. Hoe moet ik de blueberry snoeien ? Bij de blauwe bessen planten moet men het oude vruchthout wegknippen.


Vandaag heb ik de blauwbessen gesnoei en daarom volgt hier plichtsbewust een verslag van onze reporter ter plaatse.

Je vind de andere snoeiverslagjes terug op deze pagina of via de categorie snoeigids. Disclaimer: er bestaan voor fruitsoorten verschillende snoeiprincipes. De blauwbes draagt vruchten op het éénjarig hout ( bloemknoppen zijn veel dikker dan de bladknoppen). De 1e-jaren is er geen snoei nodig. Vanaf het 3ejaar: in de winter de 2- en meerjarige takken met zijtakken uitdunnen.


Onderhoudsnoei van blauwe bessen : In de eerste jaren na het planten wordt weinig gesnoeid en . Liefst is ook de zuurtegraad van de bodem niet hoog (6). Een zonnige standplaats is wenselijk, maar . Vaccinium corymbosum (Amerikaanse blauwbes , blauwe bes ): Een goede snoei voorkomt dat de struiken te dicht en te hoog worden en de bessen te klein blijven. Blauwe bessen telen - rassenkeuze - snoeien. De totale productie (kg) per plant is door te snoeien meestal wat lager.


Door een goede snoei voorkomt dat de struiken te dicht en te hoog worden en de bessen te klein blijven. Door de snoei zal men de groei in de planten houden en eveneens nieuwe groei. De blauwe bes is voor veel mensen de favoriet om gewoon even te snacken. Deze zoete bessen zijn echt zomerfruit en jammer genoeg maar enkele maanden in de winkel te krijgen.


Lees alles over de verzorging en het snoeien van de blauwe bes , ofwel de vaccinium corymbosum.

In de herfst en winterperiode is het tijd om de blauwe bessen struiken te snoeien. Al het oude hout halen we weg en zorgen voor een compacte struik. Het snoeihout laten we in het midden van de rijen liggen. Eenmaal de blauwe bes is geplant kan je ook humus en schors aan de voet van de plant aanbrengen, dit voorkomt de groei van onkruid en houdt de grond vochtig en zuur. De plant verkiest ook een standplaats in volle zon en verkleurt prachtig rood in de herfstmaanden.


Laat de struik de eerste drie tot vier jaar ongemoeid. De vruchten worden het beste gevormd op takken van twee of drie jaar oud. Vanaf nu moet je wel elk voorjaar snoeien om de groei van nieuwe scheuten te stimuleren. Ook in de tuin kan een blauwe bessenstruik aardig wat opbrengen. Verwijder de minst productieve . Ook blauwe bessen hebben zon nodig om vrucht te dragen, maar zorg wel dat de grond niet helemaal uitdroogt.


Een blauwe bes heeft heel weinig onderhoud nodig. Met een eenvoudige snoeibeurt houdt je jouw struiken in een goede conditie voor een lekkere oogst. Het eerste jaar hoef je vaak nauwelijks te snoeien. In het tweede en derde jaar vorm je de struik en daarna is plukken het enige werk.


Bij volwassen struiken kun je . Deze plant heeft weinig last van ziekten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts