maandag 16 juli 2018

Agave vrucht

Agave is zowel de Nederlandse als de botanische naam van een geslacht van succulente planten, die van nature voorkomen in Amerika. Er is weinig of geen overeenstemming over welke planten exact tot dit geslacht horen, of in welke familie het geslacht geplaatst moet worden. De plant wordt in de Mexicaanse staat Jalisco gekweekt voor de verwerking in de alcoholische drank Tequila. De Agave Americana heeft als bijnaam de 1jarige plant of de Eeuwplant maar de plant wordt geen 1jaar oud.


De plant bloeit met grote geelgroene bloemen maar deze bloemen zien er uit als vruchten. In het midden van de agave ontwikkelt zich ( als de plant tot jaar oud is ) een vrucht.

Als de vrucht rijp is sterft de oude agave ( rozet). De agave bloeit één keer in de periode dat hij leeft en dat gebeurd meestal als de agave jaar oud is. Aan een lange stengel die . Agave -siroop heeft het imago van natuurlijk en biologisch, maar dit is misleidend. De siroop zit vol chemisch geraffineerde fructose en dat is ongezond. Het is me een keer eerder gelukt om na lange tijd een agave tot bloei te laten komen, maar de steel brak af toen we hem van zijn winterstalling naar buiten wilden brengen”, . Is agavesiroop een goede suikervervanger?


Fructose Het hoge percentage fructose in agavenectar (een veel hoger percentage dan in vruchten zit), zorgt voor een lage glycemische index en langzame opname van suiker in je lichaam.

Agave is een soort suiker, dus ik gebruik hier zo min mogelijk van. Van Agaves wordt sisaltouw gemaakt. Schijfcactus, is een cactus die bestaat uit aan elkaar verbonden schijven die op kusentjes lijken.


De cactus is zeer stekelig ga er dus voorzichtig mee om. In een schijfcactus kunnen rode of gele bloemen ontstaan waaruit moesachtige vruchten kunnen ontstaan. Nuttig als architecturale planten met hun opvallende bladeren en mooie kleuren, yucca en agave planten komen uit de woestijn-gebieden van Amerika (Mexico en Texas).


Velen zijn zeer taai, overleven zeer lage nachttemperaturen in hun oorspronkelijke habitat. Ze groeien veelal langzaam en vergen weinig onderhoud . Kleine gele vrucht , en meer soorten, onder anderen eene met paarsche vrucht ). Fourcroya giganlea Vent. Pancratium caribaeura L. Volgens Mooney is het nu moeilijk te voorspellen hoe de bloem er zal uitzien in volle bloei, omdat de plant zo oud is en haar hele leven in de oranjerie heeft doorgebracht in plaats van in de hete woestijn.


Normaal krijgt de agave grote geel-groene bloemen die eruitzien als vruchten. En deze vruchten hebben nog hunne vrucht - baarmakende kracht , nog geven zij leven en wasdom aan het verkwijnende en doode , en wekken op wat ter neder lag. Tot de Brommeliaceën behooren TILLANDsIA, PITCAIRNIA, PoURRETIA, AGAvE.


De bekenste en de gewigtigste plant van deze familie is echter buiten twijfel de Ananas (BRoMELLA ANANAs L.). De onder dezen naam bekende vrucht komt van eene verscheidenhei die hare zaden niet ontwikkelt, en wier vleezige .

De vrucht is eenvoudig onder of bovenstaande, besachtig, de stijl eenvoudig, de stempel driespletig. Tot dezelve behoren de Bromelia, waartoe onze gewone Ananas behoort, de Boomaloë ( Agave ) waarvan de Amerikaansche vooral uitmunt, eerst sedert twee honderd jaren in Europa bekend is, en die eene fraaije.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts