vrijdag 26 januari 2018

Kleine wasmot

De imago is grijs zonder vleugeltekening. De soort is echter te herkennen aan de vorm en de gele kop. Imkers vrezen wasmotten en zullen er alles aan doen om hun bijen er tegen te beschermen.


De ontwikkeling van de wasmot is sterk afhankelijk van de temperatuur, ze brengen circa generaties per jaar voort. In Nederland komen twee wasmotten voor, de grote- en kleine wasmot. In het cursusboek bijengezondheid staat wel van alles over ramen opbergen.

De grote- en kleine wasmot kunnen niet . Maar moet ik niets doen . De wasmot is één van de hoofdpijnfactoren van internationale imkers. De larven van dit insect tasten bijenkorven aan en kunnen een ware plaag vormen. Voor reptielen- en amfibiënhouders is het een interessant voedseldier.


Een beetje afwisseling is altijd welkom. Als variatie in het dagelijks dieet zijn kleine wasmotten en . Eieren van wasmotten komen op natuurlijke wijze voor op bijna alle raten. Larven van de kleine wasmot worden in het volk geboren en leven overwegend op de bodem van cellen.

Daarmee kunnen ze wel schade aanrichten maar over het algemeen valt dat wel . De vleugels zijn grijsbruin. Dit vlindertje komt voor in bijenkasten of in hommelnesten. Soms kan men het ook in woningen aantreffen. De rupsen voeden zich met bijenwas en stuifmeelresten, maar ook met honing.


Achroia grisella - Lesser Wax Moth. Ze komen niet tegelijk in dezelfde bijenwoning voor, want de larve van de grote wasmot eet de larven van de kleine wasmot op. Voorhoofd met gele schubben.


Voorkomen- In bijenkasten en -korven, ook in hommelnesten, zelden in woningen. Pyralidae, de snuitmotten. Het vraatbeeld van de larven (tot mm lang) bestaat uit buisvormige gangen met spinsel. Als je het spinsel volgt en opent, kan je de larve vinden.


Buisvormige gangen met spinsel van de kleine wasmot in . Toelichting op dit filmpje kan gevonden worden op de -website Imkerpedia, in het onderwerp. Achroea grisella) in de kweek worden binnengebracht. Kleine wasmotten zijn aanzienlijk minder pro- duktief dan grate wasmotten.


Boven- dien blijken de larven van de kleine soort zich ook te voeden met eieren en larven van de grate, zodat ze een kweek kunnen uitroeien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts