vrijdag 12 januari 2018

Dodenboek wie is wie

Het dodenboek van Hoenefer is een papyrusrol met daarop geheimzinnige teksten en afbeeldingen. Het dodenboek werd Hoenefer meegegeven in de dood om hem naar de onderwereld te begeleiden en helpen. Het bevat informatie in die hem doorheen de beproevingen, die doorstaan moeten worden om het eeuwige . Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van Dodenboek inzichtelijk te maken.


Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Dodenboek en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in terechtgekomen?

Pas dan de verwijzing naar . Osiris echtgenote Isis vond alle veertien stukken, voegde ze door mummificatie aan elkaar en bracht, samen met haar zuster Nephtys, het leven in Osiris terug, van wie zij zwanger raakte en haar zoon Horus baarde. Osiris was echter tot een bestaan in de onderwereld gedoemd en zijn zoon nam de taak op zich om Seth te . Dit bracht me ertoe om het Tibetaanse dodenboek weer eens van de plank te halen om het opnieuw te gaan lezen. Graag wil ik hieruit een aantal relevante uittreksels delen voor wie er belangstelling voor heeft.


Wat mij betreft is dit één van de meest waardevolle boeken die ik in mijn boekenkast heb staan. Ze werden uitgehakt in soms wel honderden kolommen hiërogliefen om het voorbestaan van de dode in het hiernamaals te garanderen. Het Egyptische Dodenboek is een verzameling van spreuken die het mogelijk maken de ziel van de overledene om te navigeren van het hiernamaals.

Geïnspireerd door het Tibetaanse Dodenboek , bevat dit boek een tekst die men kan voorlezen aan gestorvenen om hun zielbegeleiding en oriëntatie te geven in de fases na de dood. Warm aanbevolen voor wie op zoek is naar de essentie van leven en doo voor stervenden en nabestaanden, voor wie. We worden allen geconfronteerd met de doo wie of wat we ook zijn. Natuurlijk weten we dit en toch vergeten we het. Misschien is het omdat we zo bang zijn van het onbekende dat we leven alsof de dood niet bestaat.


In het Tibetaans boeddhisme wordt de dood beschouwd als een unieke kans. Het is het ultieme moment . Misbruik de naam van de HEER, uw Go niet, want wie zijn naam misbruikt laat hij niet vrijuit gaan. Houd de sabbat in ere, het is een heilige dag.


In de Papyrus van Ani kopie van het Egyptische Dodenboek verkondigt de schrijver: Ik ben uw schrijf palet, o Thoth en ik heb u tot uw inktpot gebracht. Ik ben niet van hen die onrechtvaardigheid werken in hun geheime plaatsen, laat het kwaad niet tot Mij gebeuren. Hoofdstuk XXXb (Budge) van het Boek . En ook wie niet op de hoogte zou zijn van dit feit, maar wel eens een Egyptisch museum bezocht heeft met al zijn mummies, lijkkisten en dodenboeken en wie de Egyptische koningsgraven en pyramiden van foto of uit eigen aanschouwing kent zou op de gedachte kunnen komen, dat de Egyptenaren meer gepreoccupeerd . Wie durft het leven los te laten, alles waar je een leven lang in hebt geloofd.


Als je dat niet kunt dan zak je vanuit die glimp van eenheidsbeleving weer terug. Na dagen verlaat het bewustzijn het lichaam. In de tussentoestand beleven van de werkelijkheid.

Je beseft dat je werkelijk dood bent. Het lichaam scheidt zich van . Toen ik onlangs de serie Penny Dreadful weer oprakelde kwam het Egyptische dodenboek weer naar voor. En zo gauw als het er over ging had het mysterie me terug in zen greep. Egypte, in dat onderwerp komt onder andere iets over een Farao, piramides, de mummificatie en Inleiding Gemaakt door Jeffrey Verbaan en in opdracht van.


Meester van Brandwijk de leraar van geschiedenis. Dit werkstuk gaat over het Oude over hoe de Egyptenaren over de dood dachten. Reis naar het hiernamaals.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts