dinsdag 23 augustus 2016

Onderhoud gazon kalk

Tuinieren is vooral vooruitzien. Voor een mooi gras en een sterk gazon in de zomer, moet je het in de winter onderhouden. Loop eens naar buiten om je gazon goed te bekijken. Tip: In onze shop vind je een uitgebreide collectie met gazononderhoud.


Kalk strooien op gazon. Als je maaimachine een mulchfunctie heeft, dan kun je het versnipperde gras laten liggen.

Dit brengt de voedingsstoffen weer terug in de bodem. Dit kan alleen bij regelmatig maaien, anders wordt de mulchlaag te dik en verstikt deze juist het gras. Waarom een gazon jaarlijks bekalken? Een onaangepaste zuurgraad van de bodem stelt.


Ook houden mossen van schaduw en vocht, waardoor een gazon in de schaduw een grotere kans heeft op vervilting en dus mosvorming. Om een mooi grasgroen gazon te houden is het dus heel belangrijk dat er kalk op het gazon te strooien. Dit doe je door periodiek kalk op het gazon te strooien.


Bij licht verzuurde bodems (pH tussen en 6) hoef je vaak maar één keer per jaar kalk te strooien.

Bij zuurdere bodems zul je het meerdere keren moeten. Wil je een gazon laten (her)aanleggen of een onderhoud aan het gazon laten uitvoeren? Wanneer moet je kalk strooien?


En wat voor effect heeft het voor de tuin als je gaat bemesten met kalk ? Lees het in dit artikel. Wilt u gazon kalk geven? Het gras kan vaak wel een opknapbeurt gebruiken d. In februari is het gazon in de rustperiode.


Gazononderhoud februari. Slijp bijvoorbeeld de messen van uw grasmaaier. Tip Koop een bodemtest om de pH-waarde van uw gazon te bepalen. Mocht het nodig zijn, ontzuur uw gazon met kalk.


Of verzuur het met turf. In dat geval moet je een bodemverbeteraar toevoegen die de zuurtegraad verlaagt. Turf is daarvoor heel geschikt. Een mooi gazon in stappen. Als je straks weer van je gazon kunt genieten wil je natuurlijk dat het er mooi groen uitziet.


Belangrijke stappen in het onderhouden van je gazon zijn: verticuteren, zaaien, kalk strooien, bemesten en maaien.

Bepaal de PH Waarde van uw gazon. Verzuur het gazon dan met tuinturf. In het najaar heeft je gazon de juiste zorgen nodig om de winter goed te overleven. Wat gebeurt er als je kalk.


Bekijk ook de volgende filmpjes. Strooi de kalk in november of december op uw gazon. Mos wijst erop dat je gazon te zuur is wegens een gebrek aan kalk. Gebruik hiervoor speciale kalk voor gazons. Je kan mos uitroeien met een mosbestrijdingsmiddel.


Als het mos na een tijdje bruin ( meestal rond de weken) wordt, kan je het bij elkaar harken. Hark geen levend mos los, want zo versnel de mosgroei juist. Om verdere mosgroei tegen te gaan, kan je . Of het nu lente, zomer, herfst of winter is, je wilt dat je gazon er netjes bijligt. Dat krijg je alleen voor elkaar door het juiste onderhoud. Gras heeft nu eenmaal aandacht nodig.


Voor de nieuwere gazons geldt dat gras onderhoud in de zin van bewateren en regelmatig maaien voldoende is. Maar een beetje extra liefde voor je . Boerenbond is de winkel voor alles voor buitenmensen. Shop alles voor je tuin, buitenleven of klussen direct online of kom langs in een van onze winkels.


Ik lees dat dit best nu gebeurt. Iemand tips van soort, merk ?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts