maandag 8 augustus 2016

Frambozenstruik stekken

In het voorjaar komen de scheuten rondom de struik te voorschijn en is het eenvoudig om een stek met wortels uit te steken. Behalve de rode framboos is er ook een witte (geelachtige) variant. De teelt van beide rassen is hetzelfde.


Kleinfruit stekken is een goede methode om die heerlijke bessen-, frambozen - of bramenstruiken te vermeerderen. Hoe, wanneer en op welke manier neem je het best stekjes van kleinfruit?

Ik heb een frambozen struik in mijn achtertuintje staan en die maakt uitlopers onder de grond door. Nu is mijn vraag hoe ik daar op zich staande stekjes van kan maken. Framboos gesnoeid en gestekt, en dan? Met oogstekken en wortelstekken druiven. Steek eenoogstekken van druiven in januari in stekgrond en zet ze op een licht verwarmde plaats.


Wortelstekken neemt u van: bramen, frambozen , sierkwee en pruimonderstammen. En hoe stek je een bramenstruik?

Ik leg het uit en geef tips om zelf fruitstruiken stekken. Over braam, framboos en kruisbes. Vorig jaar kocht ik een rode frambozenstruik. Die geeft elk jaar vruchten. Dit in tegenstelling tot de zomerframboos, die om het jaar vruchten draagt.


Mijn framboos heeft dit jaar vanuit de grond een nieuwe tak gemaakt. Wie houdt er niet van de zachte zoete smaak van deze rode vrucht! De framboos is een vrucht die behoort tot de rozenfamilie en komt vrijwel in heel Europa van nature voor. De heester groeit vooral langs bosranden en in open plekken in het bos.


Ze is familie van de roos (zoals je aan de stekels kunt voelen al zijn die niet zo groot en hinderlijk als die van een roos), en ze is een nauw familielid van de Braam. Hieronder vind je informatie over het kweken van frambozen , het snoeien van frambozenstruiken en andere tips met betrekking tot de vochtigheid van de gron ziekten en ongedierte. Zorg ook bij het planten van een winter- framboos dat de grond goed is voorbewerkt en plant bij meerdere frambozen de stekken op één à anderhalve meter van elkaar in een rij. Bramen en frambozen vermeerderen door wortelstekken is eenvoudig.


Sommige planten hebben op hun wortels ogen (knoppen) staan. Als men een stuk wortel afsnijdt, dan kunnen hierop scheuten ontstaan.

Het steksubstraat (stekgrond) moet zeer luchtig zijn, omdat de wortelstek veel lucht (zuurstof) . Herfstframbozen planten in de tuin. Fruitsoorten vermeerderen door stekken (index-pagina). Aangezien een framboos in de winkel niet goedkoop is en iedereen binnen een jaar vruchten van deze plant kan toveren is de framboos echt een aanrader voor beginnende fruit-tuiniers. De framboos wordt vegetatief vermeerderd door wortel stekken , zomerstekken en afleggen, maar kan ook vermeerderd worden via zaad.


Bij zaaien weet je echter nooit of de eigenschappen van de moederplant terugkomen. Kreeg enkele frambozenstekken. Wanneer in volle grond planten? Moet ik ze beschermen tegen de komende vorst. Een booggang is decoratief en praktisch: de frambozen kunnen zo goed geleid en geplukt worden.


Er zijn twee soorten frambozen (Rubus idaeus), herfstframbozen en zomerframbozen. Maar hoe moet je een framboos snoeien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts