donderdag 6 oktober 2016

Perzik schil eten

Met of zonder schil eten. Als de perzik goed gerijpt is kan deze schil er moeiteloos afgepeld worden. Is hij nog niet voldoende gerijpt leg hem dan seconde in heet water en dompel hem vervolgens in . De perzik is één van de meest gegeten vruchten ter wereld.


Sommige mensen eten ook de schil van de perzik maar die is vrij harig. Het is niet aan te raden om een niet-biologische fruitschil te eten aangezien er na het wassen altijd resten met pesticiden achter blijven.

Het verschil tussen een perzik en nectarine is niet voor iedereen even duidelijk, maar InfoTalia geeft het je voor eens en voor altijd mee: een perzik heeft een pluizige schil en de nectarine is een variant met een gladde schil , maar met dezelfde smaak en textuur. Perziken en nectarines hebben maar liefst negen vitaminen . Een rijpe perzik , nectarine of abrikoos schil je door met een scherp mesje een kruisje te maken aan de. Hoe snijd je een perzik of nectarine?


Zo vies ziet die schil er niet uit. Mango schil is heel taai en wat bitter. Een perzik heeft een soort van haartjes en met name mensen die nieuwe vullingen hebben kunnen daar soms iets minder tegen. Het Latijnse woord persicus (-a, -um) betekent Perzisch.


Het zoete, zachte vruchtvlees bevat een harde pit.

De schil van de vrucht . De zacht aaibare schil is eetbaar, maar niet iedereen houdt daarvan. Rijpe perziken zijn echte dorstlessers. Doordat ze zo sappig en caloriearm zijn, zijn ze zeer appetijtelijk.


Een perzik schillen en uit het handje eten levert kleverige handen en glibberige partjes perzik op. Als je de perzik eerst even onder de koude kraan houdt, of dompelt in een schaal met water aan tafel ben je van het fluwelige . Om zeker te weten dat alle vuiltjes van de vrucht af zijn, kan je deze even voorzichtig wassen. Lekker gezond want direct onder de schil zitten de meeste vezels en vitaminen.


Voor diegenen die niet houden van de schil van een perzik , hier is een trucje om het in één ruk te schillen. Je kunt ze maximum één week bewaren in de koelkast. Harde vruchten kun je laten narijpen op kamertemperatuur. Was de perzik en verwijder eventueel de pit. Doe dit door de vrucht te halveren en hem rondom de pit in te snijden.


Het rijpe vruchtvlees laat zich dan makkelijk lostrekken van de pit. Weer ergens anders las ik dat de platte wilde perzik de oncharmante versie van haar zusje de ronde perzik is. Daar protesteer ik tegen. Dit prachtige fruit is heerlijk zoet, fris en erg voedzaam.


Ook kun je hier de gezondheidsvoordelen lezen.

In deze blog licht ik de wilde perzik uit. Het vruchtvlees van de perzik is zoet en sappig. In het midden zit een redelijk grote pit. In China en India worden perziken als middel tegen ziekten gebruikt.


Deze pit is niet te eten. Ze bevatten veel vezels en een hoog kaliumgehalte en zijn daarom erg goed voor de nieren. Nectarines en perziken hebben logischerwijs veel overeenkomsten. De nectarine heeft een gladde schil terwijl perziken een soort vacht hebben. Indien ze veel worden gestoten ontstaan gelijk bruine plekken die zich over de vrucht verspreiden waardoor je deze niet meer kunt eten.


Boen de kweeperen onder de koude. Geschikt voor het verwerken van de laatste, niet meer zo fraai ogende bessen uit de tuin en niet voldoende uitgerijpte perziken (zie tip).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts