donderdag 21 april 2016

Tulpenboom blad

De tulpenboom is een snelgroeiende boom die in Nederland meter hoog kan worden. Oudere exemplaren zijn indrukwekkende bomen met een grove takstructuur. De Magnoliaceae worden, onder andere vanwege de primitieve structuur van de bloem en de aanwezigheid van . Historische ontwikkeling.


Bloeiperiode: juni - juli. Blad : zeer kenmerkend: vierlobbig en .

Bladeren : glimmen gelobd. Vruchten: kegelvormige bruingroene vruchten . Het is al eeuwen een populaire parkboom vanwege de grote bloemen en decoratieve bladeren. Uit fossiele vondsten in de klei van Reuver blijkt dat de tulpenboom van nature al in Limburg groeide vóór de ijstijden, namelijk . Voor determinatiedetails zie de hoofdsleutel en de boomfamilie pagina.


De determinatie van deze soort is niet problematisch. Deze vruchten blijven hier en daar zitten in de . De gewone tulpenboom is afkomstig van Noord-Amerika en is genoemd naar de tulpvormige groenig-oranje bloemen die zich wat tussen het blad verschuilen.

De bloei komt pas op latere leeftijd. Deze soort vormt uiteindelijk een grote boom, die wel tot meter hoogte kan reiken. Verwijder onder overwinterde tulpenbomen de beschermende bladeren en werk compost rond de wortelzone. Tulpenbomen zijn niet bestand tegen droge grond. Bij aanhoudende droogte moet u regelmatig en royaal water geven.


Beide horen wel tot de magnoliafamilie. Bijzonder zijn de evenwichtige, snelle groei, de vorm van de bladeren , de bloemen die op tulpen lijken en de goudgele kleur van de bladeren in het najaar. Wilt u eens een opvallende boom in de tuin? Het mooi gevormde, opvallende blad en de schitterende op tulpen lijkende bloemen geven de boom een exotisch karakter. Je zou er lyrisch over kunnen mijmeren.


Maar dan wel in een middelgrote tuin. De stam is lichtgrijs tot grijs en krijgt bij ouder worden ondiepe groeven. Liriodendron tulipiferum is inheems in . De jonge twijgen zijn groen, later roodbruin.


Het blad is 4-lobbig en de top v-vormig ingesneden. De bovenzijde ban het blad heeft bij uitlopen een brede gele bladrand later word deze licht groen. De 4cm lange en 6cm brede bloemen .

De onderzijde ban het blad is blauwgroen. Ook het kenmerkende blad doet . In ons land wordt de tulpenboom als sierboom aangeplant, niet alleen om zijn bloemen, maar vooral om zijn bijzonder gevormd blad dat in het najaar prachtig geel-oranje kleurt. Het schijnt dat kenners voor een blik op deze boom omrijden!


In de herfst verkleurt het opv.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts