maandag 25 april 2016

Zwam in boom

Er zijn echter heel wat zwammen die het wortelhout of het spint- en kernhout van de boom wel binnendringen en vervolgens aantasten, vaak leiden deze parasitaire aantastingen tot boomsterfte. Het hele proces van houtaantasting tot het afsterven van de boom kan vele jaren duren – afhankelijk van de boomsoort en de zwam. Daarom is het belangrijk om wonden aan bomen te vermijden.


Saprotroof op al dan niet begraven hout en op dode delen van (staande) bomen , bij voorkeur op rijkere gronden. Het hele jaar door komt deze houtige, meerjarige zwam voor op loofbomen, voornamelijk beuk en berk. Leibomen en vormbomen: soorten bomen en hun toepassingen als leifruit, leiboom, vormboom.

Het is pas echt herfst als je overal paddestoelen en zwammen ziet. Zwammen in bomen zijn mooi, maar ook gevaarlijk. Prachtig, maar ze kunnen ook heel gevaarlijk zijn, niet omdat sommige giftig zijn, maar omdat ze houtrot veroorzaken. Als een boom eenmaal geïnfecteerd is, wordt de boom langzaam maar zeker . Veel bomen zijn dan wel een bron van insectenleven, maar soms wordt het teveel en kan na enkele jaren van kaalvraat de boom ernstig verzwakken, zeker als er nog andere ongunstige omstandigheden optreden zoals droogte of juist vernatting.


De boom kan dan het loodje leggen. De stam van de boom wordt langzamerhand steeds verder uitgehold. De vruchtlichamen van de zwavelzwam verschijnen niet elk jaar.

De echte tonderzwam heeft een voorkeur voor berken en beuken, maar komt ook voor op lindes en populieren. Het is een zwakteparasiet, wat wil zeggen dat hij voornamelijk parasiteert op verzwakte bomen totdat ze afsterven, waarna hij als saprofyt verder leeft op het dode hout. Ondanks de bescherming van een indrukwekkend stalen korset was de boom niet opgewassen tegen de heftige regenval en forse rukwinden. Wanneer de boom omvalt, is de zwam in . Zware regenval aan het eind van de zomer betekent vaak de nekslag voor bomen die zwaar door zwammen zijn aangetast. Dit is echter geen reden om deze . Zelfs als de boom al lang door de aantasting is gedoo leeft de zwam.


Tuinforum onderwerp: Zwam op boom. Bekijk alle reacties via groeninfo. In sommige gevallen komen de zwammen uit de stam. De reuzenzwam zorgt voor rot in de wortels. Zou graag willen weten wat dit is.


Zelf dacht ik aan een soort zwam. Myn Vader in de Maan hadt een perfik- boom in eene zwam llaan , waarin hy groeide, bloeide en vruchten droeg. De zwam wierd van tyd tot tyd begooten.


Myn Vader gaf my een van de rype perfikken , die deeze boom gedragen hadt. Ik ging toen ter tyd in myn vyftiende jaar- Kind !

Doch de Duivel hebbe zulks na-apende zich ook de voeten gewassen, en dat water op een Essen- boom uitgegoten, waarom het tot op dezer uure zo bitter zy. In de Apotheken vind men niets dat uit de Berken- boom toebereid is. Maar de zwam , die daar aan groei word zomwylen in dezelve gevonden, en Fungus . Zoals hij hier staat is het geen onmiddellijk acuut gevaar.


Dit was wel zo indien de boom schuin naar de openbare weg toe zou hellen. Zoiets zoek altijd in de richting van de tonderzwammen. Haast een chocoladegebakje met slagroom.


Mooie opname van gemaakt. Zij zijn onmisbaar in de kringloop van de bossen omdat zwammen oud hout omzetten in cellulose. Dit proces maakt hout zacht en vermindert dus de draagkracht. Hoewel een zwam altijd begint te groeien op .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts