donderdag 19 februari 2015

Prei kweken in bakken

Deze prei oogsten we de hele herfst vers wanneer we één of meer preien nodig hebben voor een recept. Zaai prei binnen in een lage bak met zaaigrond. Laat de preitjes binnenshuis groter groeien. Pak met je handen veel preiplantjes vast en til het hele blok zaaigrond met preiplantjes uit de bak en zet het in het voortje.


Daarin beschrijft Jerry hoe je prei kunt kweken in een bakje, verplanten in een tray en daarna met wortelkluit in de tuingrond zetten. Meer daarover in tip 18 .

Prei kun je bijna het hele jaar rond kweken. Zo heb je vroege prei , zomerprei , herfstprei en winterprei. Tijdens de opkweekperiode houd je de grond goed vochtig. In april kun je de zaden van. Een veel geplante nateelt, in uitzonderlijke situaties zelfs tot begin augustus, is winterprei.


Prei heeft veel voeding nodig, een goede bemesting is hier zeker op zijn plaats. Zeker nu de grond veel neerslag te verwerken kreeg. Welke voorteelt er ook ston er zal heel veel stikstof uitgespoeld zijn. Strooi dus op humusrijke .

Deze versie van het filmpje Prei kweken is gelinkt aan mijn Moestuin e-boek. Zomer prei is klaar in de herfst en is ideaal voor heerlijke soep of is heerlijk gestoofd. Als je die link gebruikt.


Herfstprei zaai je in april. Dat kan in ondiepe bakken of in volle grond. Dat laatste is enkel mogelijk als de weeromstandigheden gunstig zijn. Voor midzomer moet je de preiplanten uitplanten. Zowat elke ondergrond is geschikt voor het kweken van prei.


De bodem mag wel niet te nat zijn. Rob Herwig laat je zien hoe je prei zaait. Zaai in een flinke pot, want de prei blijft erin totdat je hem in de grond kunt zetten. De planten kunnen gekweekt worden in de volle gron maar ook op een balkon in potten of bakken of . Een moestuin kan groot zijn, maar ook klein.


Wanneer er een buitengewone temperatuurswisseling heeft plaatsgevonden, bijvoorbeeld na een warm voorjaar ineens een flinke koude periode en dan weer warm, wil prei in het eerste jaar ook wel eens . Informatie en tips voor het kweken van prei. Zolang de zaailingen in potten of een zaaibed zitten, zal het met de struktuur wel meevallen maar zorg dat je zaaibed ook voldoende bemest is. Vanaf eind mei kun je de prei zijn definitieve plek geven, mits de stengels voldoende dik zijn, ongeveer potlooddik.


Gestoofde prei met een witte kaassaus.

Prei is dé soepgroente bij uitstek. Bescherm prei wel goed met fijn insectengaas. Een verhoogd be een halve ton, een houten bak of volle grond … ding is heel belangrijk : “Zorg dat je losse aarde hebt, de diepte die je wortelen nodig hebben.


Zaaien kun je doen in de volle gron maar je kunt ook zaaien in bakken of potten. In een paar simpele stappen kun je zelf zaaien in een pot of bak. Eigen moestuin maken om groenten te kweken ? Ontdek meer over square foot gardening, bekend als vierkante meter tuinieren. Maak zelf een moestuinbak. Ook voor aardappelen is een m² bak niet diep genoeg.


Aardappelen kun je wel heel goed in een plantzak kweken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts