woensdag 25 februari 2015

Waterriet verwijderen

Wij hadden vroeger een vijver in de tuin (aangelegd door vorige eigenaars), omringd door planten waaronder waterriet. De vijver en planten hebben we weggedaan en ondertussen ligt er overal gazon. Alles is daar grondig uitgeschupt en weer opgevuld.


Vaak wordt het bewust gebruikt bij sier- of visvijvers omdat het een goede filterende werking heeft. Het gebruik van riet in de vijver (rietfilter), zorgt ervoor dat de .

Let er met het verwijderen van riet op dat je niet bezig gaat in het broedseizoen. Wanneer er broedvogels in je riet zitten (de kleine karekiet zit in bijna iedere rietkraag), wacht dan tot begin augustus. Heb je vissen in de vijver, zet dan in de winter een bundel riet in je vijver dat uitsteekt boven het water. In een hoek van onze moestuin groeit riet, we zijn nu zoveel mogelijk de stengels en de wortels (pff) aan het verwijderen.


Riet is hol van binnen . Iemand tips wat te doen als dat zo ver mogelijk klaar is? Ik dacht: Het gedeelte waar tegels komen, worteldoek eronder om het te verstikken en waar de composthoop komt karton .

Deze processen leiden op den duur tot degeneratie van waterriet. Deze laagtes zullen door opstuwing van het kwelwater natter worden waardoor nat waterriet tot ontwikkeling zal komen. Oók bij duikers (verbindingsbuis onder een weg door).


Van meer riet in de watergangen profiteren niet alleen de rietvogels, maar ook. Voorbeeld van een watergang waaraan weinig eer valt te behalen: . In de oever wil Rijnland de groei van waterriet (riet dat in de waterbodem wortelt) en. Vanuit die strook wordt het waterriet als het ware gevoed.


Opkomende boompjes, bramen en dergelijke worden dan uit alle oevers verwijderd. Het maaiwerk wordt ge- faseerd over maximaal vier jaar uitgevoer. Er groeit al waterriet in de Eendepoelse Buitenpolder. Staatsbosbeheer gaat ervan uit dat als het uitdunningswerk is gebeur het riet zich een weg zoekt door het gebied. Van Scherrenburg: Daar kan wel een paar jaar overheen gaan.


Het verwijderen van struiken en uitdunnen van wilgen gaat naar . Gerrit van Scherrenburg in de polder waar Staatsbosbeheer begon met struiken te verwijderen. Herstel van waterriet langs de oostoever van de Grutte Krite.

Restoring submerged water plants in the peat ponds. Removing eutrophic sediment from shallow navigeable areas. Verwijderen van voedselrijke bagger uit ondiepe bevaarbare delen . Maar toch worden ook daar de resterende waterrietkragen bedreigd door onder meer de aanleg van beschoeiingen, waardoor waterriet verdroogt en verruigt. Ook worden rietkragen soms gewoon verwijderd.


Een ander probleem is dat de bomen zich flink uitbreiden aan de oevers van de meren en . Deze moeten zorgen voor herstel en bescherming van De Alde Feanen. Klik op een maatregel om de tekst uit te klappen: 1. Waterriet herstellen in voormalige polders. De waterrietvelden in de kleine . Lisanne bleef een weekendje logeren. Zoveel plannen, zoveel ideeën en altijd weer moeten we keuzes maken wat we gaan doen.


We waren het er snel over eens. Inrichting oevers: her en der zijn rietkragen verwijderd. Frieslan bekend om zijn meren heeft vele strandjes . Daardoor kan organisch materiaal (bagger) ophopen. Het heeft de voorkeur om bij het planten gebruik te maken van een waadpak of lieslaarzen. Die zijn aanwezig, maar als je ze zelf hebt, . Tevens zijn wisselende waterpeilen nodig die verlanding en verruiging van de oever tegengaan door het regelmatig wegspoelen van de strooisellaag.


Zonodig de strooisellaag verwijderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts