maandag 1 april 2019

Indigo verven recept

Voor het recept daarvan ging ik dit keer uit van de informatie op site van the dutch cottage. Daar stond het volgende: Indigo NIET VOORBEITSEN. HIER HEEFT MEN ALTIJD HYDROSULFIET VOOR NODIG ! Verfbad op graden brengen.


Jeansblauw, indigo ,. Onze natuurlijke indigo (indigofera tinctoria) is van een zeer goede kwaliteit.

Deze is afkomstig uit India en. Japanse verf en patroon technieken ( Indigo , Shibori, Kasuri en Sashiko). Je kan met dit Indigo bad 1gram wol of katoen blauw verven. Of 2gram in lichtere tinten.


INDIGO en alles wat er rond hangt een ware ontdekkings toch om en rond indigo. Love INDIGO I LOVE BLEUUUUU. Vorig jaar hebben Sabine en ik tijdens een workshop kennis gemaakt met het wolverven met Indigo. Een tijd geleden las ik over de 1-2-3-methode, waarbij je wat vriendelijker producten gebruikt tijdens het verven.


De Finse Leena van Riihivilla heeft ook met het fructose- indigo - recept gespeeld.

Volgende week willen we ook met indigo gaan verven , maar ik herinner me nog dat dat wel wat meer kennis vereist dan gewoon wolverven met. Zachtjes laten koken op het fornuis. Voeg dit mengsel toe aan het verfbad. Met toevoeging van wijnsteenzuur wordt het rood.


Van cochenille kan men heel goed de restbaden gebruiken, ook in combinatie met wouw (oranje) blauwhout (paars)en indigo (paars). Of pas in het restbad de . Samen met recepten voor metaalbewerking geven de papyrusmanuscripten recepten voor het verven van textiel, met een korte beschrijving over het verfproces. Zij gebruikten alleen de beste materialen en verfstoffen , zoals als meekrap, kermes en cochenille voor roo wouw voor gele verf , en wede en indigo voor . Na een woordje over wede, de Europese blauwverver, vertel ik over de geschiedenis en het gebruik van natuurlijk indigo. Je leert werken met verschillende soorten textiel en indigo baden. Uit verfervaring weet ik dat er heel wat tinten blauw uit een indigo bad te toveren zijn.


De verschillen van kleur hebben meestal te maken met het materiaal wat je verft. Met het standaard recept waar wij mee verven (gram indigo , 1gram gebluste kalk en 1gram fructose), merk je dat katoenen . In de laatste Vezel staat het artikel “ Indigo met fruit”, over Indigo verven volgens een natuurlijk en milieubewust verfprocedé. Tot onze spijt zit er in het recept een klein foutje. Er staat dat je ongebluste kalk moet toevoegen aan het verfbad , dit moet natuurlijk gebluste kalk zijn, zoals dit ook staat vermeld bij . In de afgelopen weken verfde ik mijn gesponnen wol met riet én met boerenwormkruid.


Vandaag verf ik beide kleuren over met indigo omdat ik groen wil hebben.

Oké, en dan ook meteen maar een beetje blauw. Bij Haar bekijk ik nog eens het recept dat we de vorige keer gebruikten bij ons groot . Momenteel bestaat er veel belangstelling voor het werken met natuurlijke kleurstoffen. Indigo is een plantaardige kleurstof die de stoffen prachtig blauw verft. Denk maar eens aan de blue jeans of spijkerbroeken.


Om te kunnen verven moet er eerst een indigo bad worden . Met indigo verf je het bekende jeans-blauw. En ook andere prachtige blauwtinten , van licht hemelsblauw tot bijna zwart marineblauw. Vroeger verbouwde men in Nederland wede (Isatis tinctoria) voor het maken van blauwe kleurstof. Vanaf het midden van de 16e eeuw werd de wede verdrongen door de indigo uit . Hoewel indigo , onderde naam atiil, in vroege schildershandboeken voorkomt ( CenninoCin- nini) werd er geen relatie gelegd tussen het in de textielververij gebruikte wede en het pigment anil. Het t )berdeutsche Farbebiichlein uit de vijftiende eeuw geeft een recept voor het verven met bra- zielhout.


Als nu de was goed droog is dan wordt het stuk ge- blauwverf d1). Om jouw decoratie-ideeën waar te maken, kies je gewoon een kamer en laat de kleur-Full Indigo tot leven komen. Vind inspiratie met Levis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts