woensdag 17 april 2019

Larve boktor

Afhankelijk van hoe goed de larve het heeft gehad wordt de boktor ongeveer tot millimeter lang, en zoals alle boktorren is het lichaam langgerekt, de poten en tasters zijn dun en sprieterig, de tasters zijn ongeveer de helft van de lichaamslengte en naar achteren gebogen. De kleur is zwart, het halsschild is rond maar . Het diertje wordt daarom ook beschouwd als een van de insecten die het meeste schade aankunnen richten. Het is echter niet de Boktor zelf die de schade aanricht, maar de larven van de Boktor.


De Boktor maakt namelijk een knagend geluid op het moment dat hij zich een weg baant door het hout.

Een van deze kenmerken was het Boktor geluid. U weet inmiddels waarschijnlijk wel dat het niet de Boktor zelf is die de schade aanricht, maar de larve van de Boktor die onder de algemene naam Houtworm kan worden . De Huisboktor (Hylotrupes bajulus) behoort tot de orde der kevers en de familie Boktorren. Het is niet de Huisboktor zelf die de schade aan het hout kan aanrichten, maar de larven van dit ongedierte.


Wanneer het hout in uw huis is aangetast door larven van de huisboktor, moet u snel reageren want de schade kan enorm zijn. Uit de eitjes komen de larven. Deze larven vallen onder de noemer houtworm.

De larven van de huisboktor kun je herkennen aan de grijswitte kleur. Zij vreten zich door het hout heen met alle gevolgen van dien voor het hout. Hier ziet u hoe de larve van de boktor zicht uit het.


Wanneer we spreken over boktor in hout, dan hebben we het over de larven van boktor. Boktorren zijn houtborende insecten en de Huisboktor, ook wel Hylotrupes bajulus, is één van de schadelijkste kevers die in ons land voorkomt. De omvang van de schade die de boktorlarven aanrichten aan houten constructies is . Als we spreken over ongedierte is het vaak een bepaalde periode in het jaar dat het ongedierte actief is en dat wij er hinder van ondervinden.


Bij de boktor , familie van de houtworm, is dit echter anders. Larven zitten namelijk jarenlang in het hout. Het beestje is wel meer actief onder bepaalde . Kenmerken van het geluid van een boktor larve. Hoe weet je dat het geluid dat je hoort afkomstig is van een boktor larve ? De misvatting bij veel mensen is dat niet de volwassen boktor schade brengt aan het hout, maar de larven van de boktor.


De eitjes komen uit en de larven banen zich een weg door het hout. De boktor is een soort houtworm.

Het is goed om te weten dat gaatjes in het hout niet worden veroorzaakt door de houtwormkever maar door de houtworm larve. De houtwormkever legt namelijk eitjes in het hout waarna uit deze eitjes larven komen. Na verloop van tijd (ongeveer – jaar) . De larve van de huisboktor kan wel tot jaar in hout leven.


In deze periode is de boktorlarve in staat om ongeveer 4tot 5gram hout aan te tasten. Nadat de boktorlarve zich vol heeft gegeten en volgroeit is, verlaat hij het hout. Het gat waaruit de larve het hout verlaat heeft een doorsnede van ongeveer . Dan zou dit kunnen duiden op de aanwezigheid van de familie boktor in huis.


De term houtworm verwijst hierbij naar de larve - of wormfase . De ontwikkeling van een ei tot een volwassen huis boktor is van tot jaar. De schade word gemaakt door de larf en niet door de kever zelf. Het is belangrijk om deze insecten en hun gebroed. Regelmatig gaat het om boktorren waarvan de larven in openhaardhout leven. Door de warme omstandigheden binnenshuis komen de volwassen kevers in de winter uit.


Huizenbezitters zijn bang voor eventuele gevolgen voor hun houten huizen. Deze ongerustheid is vrijwel altijd onterecht!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts