maandag 23 november 2015

Zwarte bessen snoeien

Snoei meerjarige takken terug tot op een stevige eenjarige twijg. Oude rassen zijn erg vatbaar voor Amerikaanse meeldauw. Hoe kun je de zwarte bes het beste snoeien ? Wanneer je de zwarte bes op de juiste manier snoeit zorg je jaar na jaar voor verukkelijke vruchten.


De zwarte bes draagt de meeste vruchten op het jonge hout: de eenjarige takken.

Om een goede ontwikkeling van nieuwe scheuten vanuit de grond te . Je zult dat eerste jaar dus geen bessen kunnen oogsten maar de plant stopt dan alle energie in het . En dit volgens de volgende aandachtspunten: 1. Te lage takken die tegen de grond hangen wegsnoeien. Takken die van buiten naar binnen groeien, takken die elkaar kruisen of die het hart van de struik kruisen . Van Snoeien zwarte bes tot tuinaccessoires. Ook niet leden waren er.


Wat er meer aanzit, wordt weggesnoeid.

De overblijvende scheuten worden met eenderde van hun lengte bekort. Snoei aan het einde van het eerste jaar niet te veel. Zorg er alleen voor dat de struik open blijft, zodat veel (zon)licht alle scheuten kan bereiken. Eenjarig hout is blinkend . Zwarte bes bloeit het beste op eenjarig hout.


Een zwarte bessenplant snoeien. Onderhoudssnoei is erg belangrijk bij een zwarte bes. Een struik met alleen oude takken draagt weinigt tot geen vrucht.


Binnen in de struik rijpen de trossen langzamer, wat te verbeteren is door de toppen van de scheuten in de zomer weg te snoeien. Maar zorg dan wel dat er per scheut zeker zes bladeren overblijven. Deze struiken worden eigenlijk alleen als vrijstaande struik toegepast.


De mooiste trossen vruchten . De Principes voor het Snoeien van Aalbessen. Het snoeien van aalbessen is ongeveer de moeilijkste snoei van kleinfruit die er is. Braambessen en frambozen zijn heel simpel te snoeien , zwarte bessen zijn nog net iets gemakkelijker dan rode bessen.


Een rode bessenstruik heeft een grote groeikracht en maakt veel . Zonder snoeien wordt de struik steeds armer aan bessen.

Begin met de grondscheuten uit te dunnen totdat er nog een paar over zijn. Vooral eenjarige scheuten zijn bij de zwarte bes productief, na drie jaar stopt de bessen productie. Vanaf nu moet je wel elk voorjaar snoeien om de groei van nieuwe scheuten te stimuleren. Verwijder de minst productieve en oudste scheuten. Sommigen mag je zelfs tot op de grond inkorten.


Het is geen probleem als je de struik met een kwart inkort. Bij zaaien weet je echter nooit of de eigenschappen van de moederplant terugkomen. Dat gaat als volgt: in het najaar, na het snoeien neem je wat takken mee naar binnen en gaat er goed voor zitten. In het voorjaar worden de zwellende knoppen gebruikt in de gemmotherapie.


De teelt van zwarte aalbessen gebeurt meestal aan vrijstaande struiken. Anti- oxidanten gaan de vorming van vrije radicalen tegen. Vrije radicalen worden in de geneeskunde beschouwd als de belangrijkste veroorzakers van verouderingsziekten) U hoeft geen extra pectine toe te voegen voor de . Daarom kan je best elk jaar een verjongingssnoei toepassen.


Na de oogst kan je zwarte bessen snoeien. Snoei elk jaar drie tot vier oudere takken weg. Regelmatig uitdunnen om licht toe te laten in de struik. Best voldoende diep planten, zodat er jaarlijks voldoende grondscheuten komen, om de struik te kunnen verjongen. Tekening: bessen snoeien bij het planten.


Een ding hebben ze gemeen: Een mooie struik heeft ongeveer zes tot acht stevige takken. Maar verder hebben ze een andere behandeling bij het snoeien. Ze dragen op het nieuwe hout dat in het voorjaar tot aan de oogst van .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts