maandag 9 april 2018

Groene asperges telen

Wilde planten of verwilderde cultuurplanten komen vaak voor op droge zandige gronden. Door de teelt in het voor deze planten vertrouwde klimaat en omgeving, kennen asperges weinig problemen. Niet zonder reden dus dat . In het vlakke, winderige landschap achter het Dwarsdiep ligt een veld met plastic overtrokken heuveltjes en verderop lichtgroen aspergeloof.


Jan Kierkels en zijn vrouw Tineke van Heesen begonnen op deze ongewone plek een aspergebedrijfje en weten hierdoor als geen ander hoe je groene asperges kunt kweken. Ik heb me niet eens aan de witte asperges gewaag want de teelt van groene asperges lukte hier al niet.

Pas veel later werd de asperge toegepast in de culinaire sector. We kennen de groene en witte soorten alsook de paarse. Standplaats: De aspergeplant komt inheems voor in onze duinen aan zee.


De planten zijn meerderjarig en vormen ondergronds uitlopers (klauwen = vakterm ) die elk jaar opnieuw voor verse asperges. Voor de prijs van een zakje zaad kun je tot wel twintig jaar asperges oogsten! Bij asperge zijn een drietal teeltwijzen te on- derscheiden, namelijk de normale teelt van witte asperges, de produktie van violette asperges en de teelt van groene asperges.


Het forceren van asperges wordt op kleine schaal toegepast, voornamelijk in kassen. Deze teeltbeschrijving heeft betrekking op de teelt van groene .

In sommige erg warme klimaten is een grotere . Voor het aanplanten van een aspergebed (hetzij voor de produktie van witte asperges, hetzij voor de produktie van groene asperges ) kunt u het best alleen mannelijke planten. Wit of groen , asperges zijn zonnekloppers, trouwens de voorjaarsgroei wordt bevordert door een snel opwarmende grond. Maar er is geen professionele aspergekweker die nog gewone rassen wil telen. De moderne (hybride)rassen zijn veel groeikrachtiger.


En leveren kaarsrechte, zuiver witte asperges. Logisch toch dat je moderne groenterassen kiest? U kijkt toch ook geen zwart-wit televisie meer? Moderne rassen schenken zoveel meer.


In Nederland zijn asperges alleen in april, mei en juni vers te koop, omdat dan de oogst valt. In andere maanden te koop aangeboden asperges zijn bijna altijd in het buitenlang geteeld en minder van kwaliteit. Het is niet gemakkelijk om asperges te kweken, de teelt van groene asperges is wel veel gemakkelijker . Ze kunnen ook minder diep geplant worden en aardebermen zijn niet nodig.


Bij een zwaardere grondsoort is de teelt van groene asperges dan ook beter. De teelt van groene asperges wint bij ons meer en meer aan bekendheid. Ze is vrij eenvoudig en levert malse, sterker smakende en voedzamere asperges op die iets minder lang moeten koken dan de witte.


Asperges vragen ruimte, zowel in de. Vorig jaar hebben we een bed niet opgehoogd en aten groene asperges.

Groene asperges worden voornamelijk geteeld in Canada en de VS, en ook wel in ItaliĆ« en Frankrijk. De functie van het ophogen is dat de asperge toppen wit blijven) Als de toppen zonder aarde de grond uitkomen worden ze groen. De smaak is totaal anders, groene asperges zijn steviger en kruidiger. Ze vielen bij ons zeer in de . Maar, geduld is een schone zaak, eenmaal volgroeid gaat een aspergeplant wel tien jaar mee. Witte asperges houden van een lichte en goed water doorlatende grond.


Het grote voordeel van asperges is dat we ze kunnen oogsten op een moment dat er nog nauwelijks andere groenten van de volle grond beschikbaar zijn. De asperges laten we dus jaar doorgroeien voor we het asperge bed gaan . De grond moet humusrijk en bekalkt zijn. Spring naar Teelt - Dit zijn de witte asperges.


Als de stengels wel boven de grond komen verkleuren ze naar groen of paars. Voor de witte asperges wordt de grond rond de plant ongeveer een halve meter opgehoog zodat de scheut zijn weg omhoog naar het licht zoekt, en de scheut geoogst kan worden voor hij . Als vaste plant zal asperge jaar na jaar een flinke oogst opleveren, .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts