woensdag 11 april 2018

Clematis montana snoeien

Hoe kan ik de clematis montana snoeien ? Bind de planten tijdens het groeiseizoen goed op. De bergclematis bloeit op hout van het vorige groeiseizoen. Daarom snoei je deze klimplant pas na de bloei, dus in juni.


Als je de clematis snoeien gaat is het belangrijk dat je weet welk soort je hebt.

Je snoeit ze namelijk niet. Het is niet noodzakelijke deze clematis te snoeien. Ze hoeven niet jaarlijks gesnoeid te worden en kunnen bovendien niet tegen te rigoureuze snoei.


Dit is vooral aanbevolen gedurende de eerste jaren om een goede vertakkin van de clematis te bevorderen of jaarlijks om sterk groeiende soorten binnen de perken te houden (bv montana en armandii). Dode en oudere takken kunnen worden teruggesnoeid tot boven de laatste knop. Tijdige snoei is goed omdat dit de aanmaak van nieuwe takken (de bloemdragers van volgend jaar) stimuleert.


Hij heeft dan het hele seizoen om zich te herstellen en gaat dan gewoon volgend voorjaar weer bloeien.

Snoei hem met de snoeischaar. Haal dikke oude takken weg en geef de nieuwe jonge scheuten een kans. Clematis Montana en Clematis Apina.


Voer daarom, direct na de bloei, een lichte snoeibeurt uit. De kleinbloemige soorten : De kleinbloemige soorten bloeien vroeg in het voorjaar (maart-april) en in de vroege zomer (mei-juni) aan scheuten die in het voorgaande jaar gevormd zijn. Snoei na de bloei alleen als het nodig is. Snoei bevordert het uitlopen van de onderste kale takken, waardoor de plant verjongt en weer een fris uiterlijk met vele bloemen krijgt.


Top de allerjongste scheuten. Een verwarde plant kan worden gedund door alleen de krachtigste, oude stengels aan te houden en deze vervolgens terug te zetten tot op tweederde van de lengte van de stengel. Is de pant heel erg verwaarloosd en erg verwar dan wordt teruggesnoeid tot cm . De bloeitijd valt tussen begin mei en midden juni. De diameter van de bloemen is - cm. Snoeien : direct na de bloei kan deze . De plant in bloei is geurend.


Direct na de bloei licht terugsnoeien , verwijder dode en zwakke twijgen. Zo nodig enkele oude takken helemaal wegnemen en te .

Hetzelfde verhaal geldt voor klimplanten, zoals clematis. Als je een laatbloeiende clematis koopt, dan lees je op het etiket dat je de plant pas in het vroege voorjaar moet snoeien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts