maandag 20 november 2017

Wilgen knotten eerste keer

Dat doe je best in de wintermaanden als de bomen in rust zijn. Het veiligst werk je met een scherpe handzaag. Een kettingzaag is gevaarlijk omdat je de zaag relatief dicht bij je lichaam moet houden door het dichte . Bij het natuur en recreatiegebied Kuzemerkooi (Groningen), worden de jarige knotwilgen voor het.


Leer hoe jij je bomen of planten kunt snoeien op de juiste.

Ruim de helft van de in Nederland voorkomende steenuilen broedt in knotwilgen. In de eerste paar jaar, dus wanneer de knotwilg nog jong is, is het beter om elk jaar de knot de snoeien. Volgens professioneel boomverzorger Hindry Bos is wilgen knotten erg eenvoudig.


De knotwilg kun je op twee manieren snoeien, namelijk knotten en dunnen. Wilgen knotten doe je alleen tijdens de wintermaanden. Als je midden in het groeiseizoen (augustus) alle twijgen zou verwijderen, valt de zuurstofproductie in één keer weg, de stam van de knotwilg sterft dan gegarandeerd af.


Na jaar kun je de stek voor de eerste keer knotten.

Alle takjes die langs de stam zijn gaan groeien knip je dicht tegen de stam af, zodat je een mooie rechte stam krijgt. Het jaar erop zal de eerste knot zichtbaar gaan worden. De mijne heb ik over een tweetal maaanden voor de eerste keer geknot. Ze zijn nu drie jaar en dat is echt het minimum. Hoe ver van de stam je moet knotten is minder belangrijk, maar als je geen probleem maakt van zwaar werk is het beter te . In het eerste jaar komen er over de gehele stam takken tevoorschijn uit de ontstane knopjes.


De takken onder de top moeten tijdens de zomer meermaals worden afgeknipt. Alleen de takken bovenaan (zo een cm. aan de top) kunnen blijven zitten. In seizoen twee moet dit proces zich herhalen. Knotten vanaf het derde . We doen dat niet enkel om esthetische redenen maar ook omdat oudere knotwilgen vaak allerlei planten en dieren herbergen.


Als een van de eerste inheemse lentebloeiers zijn de bloemen, de wilgenkatjes , erg belangrijk voor de bijen. De kraakwilg en de schietwilg lenen zich het best voor het knotten. Het aanplanten van een knotboom kan plaats vinden tussen half november en half maart, mits het niet vriest.


Geschikte soorten om te knotten zijn onder andere wilg , populier, esdoorn, linde en els.

In de eerste daaropvolgende winter kan je de kroon uitduinnen door te dicht opeenstaande of zwakke takjes te verwijderen. Eventueel kan je telkens na een . We zijn blij dat je door het aanplanten van een rij knotwilgen daar wil toe bijdragen. Bijgevoegde nota wil ervoor zorgen dat je nog lang plezier beleeft aan je knotbomen en er veel hout kunt van oogsten. De stekken die je van ons mee krijgt zijn . Juist het knotten maakt de boom aantrekkelijk. Boven op de stam ontstaat door het knotten een verdikking.


In je tuin is de wilg een welkome aanwinst. De wilg is makkelijk, decoratief en geschikt voor zowel de grote als de kleine tuin. Je kunt het best wachten tot na de eerste nachtvorst, zo kun je het langst genieten van de bloemen en gaan de knollen het best de winterrust in. Het wie, wat en hoe van scheuren en delen.


Verjongen, groeikracht verbeteren, onkruid verwijderen, de border opfrissen en opnieuw indelen: . Het is het boompje links op de eerste foto. Deze vakantie zijn de boompjes voor de tweede keer geknot. En in het vroege voorjaar vinden bijen hun eerste stuifmeel in de katjes.


Een knotboom is geen soort op zich, maar het resultaat van een snoeiwijze: het knotten. Je kan van heel wat boomsoorten een knotboom maken door de stam. Tegen het einde van de winter is de beste tijd voor het snoeien van de knotwilg.


Hier lees je hoe je dat moet doen inclusief leuke video met Arjan Postma.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts