vrijdag 24 november 2017

Valse christusdoorn peulen

De boom groeit snel en verschaft. Het is onder de naam Honey Locust een bekende boom en houtsoort in de Verenigde Staten. De christusdoorn bestaat uit soorten en behoort tot de erwtenfamilie of peulendragers (Fabaceae).


Vanwege hun afwijkende bloembouw vormen ze samen met onder andere de Amerikaanse Judasboom (Cercis) en de doodsbeenderenboom de onderfamilie Caesalpinoideae, . Het vlees van de jonge peulen kan alleen worden gegeten na het koken.

Dat las ik op internet maar ik heb en hou hier toch mijn bedenkingen over hoor. De zaden worden verspreid door planteneters die de peulen opeten en na verloop van tijd de zaden uitpoepen. Tijdens de reis door het maag- en darmstelsel van die beesten wordt de schil van de zaden wat. In juni verschijnen kleine, onopvallende witte- groenachtige vlinder- bloemige trossen, waar veel honing in zit.


Bloeiperiode: juni-juli. Blad: enkel tot dubbel geveer deelblaadjes smal. Bestaat er dan een echte christusdoorn? Stam en takken doornloos.

De eerste behoort tot de. De tweede boom met bonen is de Christusdoorn. Dit zijn echter geen peulen zoals bij de Leguminosa. Deze week vond ik er weer een stel, grote rode peulen van de Christusdoorn , mooi door de grillige vorm en donkerrode kleur. Maar waarom heet de boom Christusdoorn ? Er zijn verschillende soorten planten en bomen met deze naam.


En bij de boom worden twee soorten onderscheiden door er “ vals ”en . Wat voor bloemen heeft de valse christusdoorn ? De bloemen zijn klein en onopvallen maar na de bloei verschijnen lange peulen die harde zaden bevatten. Hij komt uit het westen van de USA en wordt daar een grote, tot meter hoge boom. Na de bloei verschijnen de imposante, lange peulen die tot diep in de winter aan de boom blijven.


De peul heeft meestal twee kleppen. Gleditsia triacanthos is veruit de meest algemene soort. Die zitten tegen elkaar aan, met daar tussenin de zaden.


Als je tuinbonen pelt, trek je die helften van elkaar en duw je de . Deze peulen zijn sikkelvormig gedraai geelgroen en bij rijping bruinrood tot purperbruin tot zwart gekleurd. In het midden en middenwesten van de Verenigde Staten komt deze boom vooral voor op natte gronden.

Maar ook op drogere plaatsen kun je deze boom aantreffen. Hier groeien lange, platte, lichtelijk gedraaide, donkerbruine, gladde bonen aan. In de onderste link heel veel plaatjes. Vallen er peulen of zaden af?


Is hij snel of traag groeiend en welke grond heeft hij het liefst? Ook wat planttips zijn welkom, evenals .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts