maandag 27 november 2017

Gewone vlier blad

Voor veel andere dieren is de soort giftig vanwege cyaanverbindingen in het blad. Op vlierhout is vaak de judasoorzwam te vinden. De vlier stelt geen hoge eisen aan zijn standplaats en wordt zelfs in dakgoten gevonden. Het is een tot wel meter hoge struik of kleine boom.


Tijdens de bloei is hij goed te herkennen aan de opvallende op schermen lijkende vlakke bloeiwijzen.

Ook in de vruchttijd is de struik goed te herkennen aan de donkere, bijna zwarte bessen. De geur van fijngewreven bladeren is zo . Men meende lange tijd dat een vlier bescherming bood tegen blikseminslag en brand. Van de bessen kan siroop gemaakt worden die helpt bij verkoudheid en griep.


Van de bloesems kan thee, limonade, jam en azijn gemaakt worden. BLAD : samengesteld: oneven veervormig. DEELBLAADJE: bladrand : gezaagd. VRUCHT: steenvrucht (geen bes!) BLOEIWIJZE: in een tuil .

Familie: Adoxaceae ( Muskuskruidfamilie). Naamgeving (Etymologie): De naam vlier komt van het onrustig heen en weer fladderen van de bladeren in de wind. Europese heester die men algemeen aantreft vanaf het Middellandse-Zeegebied tot Zuid-Scandinavië en. Botanisch gezien zijn de bessen steenvruchten. Sambucus komt van sambux (een rode verfstof), naar . De gewone vlier wordt door het edelhert gegeten omdat zij de plantendelen van de gewone vlier kunnen verteren.


In vlierstruiken is vaak het zwammetje judasoor te vinden. Spring naar De geneeskracht van de bladeren van de vlier - Normaliter zul je de bladeren weinig gebruiken maar in noodgevallen kan het handig zijn om te weten dat je de bladeren kunt kneuzen om ze als verzachtend middel voor een wond te gebruiken. De wond zal sneller helen. Het gure weer doet anders vermoeden, maar het voorjaar zet langzaam door. Veel bomen staan dik in knop.


Er zijn er zelfs die al in blad beginnen te komen. Zoals gebruikelijk is Vlier er in ons land als eerste bij. Dat zijn kurkachtige openingen waardoor lucht de plant in- en uitgaat.


En als je binnenin een struikachtige vlier kruipt, kom je daar een bijna holle ruimte tegen. Dat komt doordat het vooral de takken aan de buitenzijde zijn die bladeren dragen.

De Vlier was, vroeger meer dan nu, een geliefde boom bij kinderen. Klik op een foto voor een vergroting. De twijgen en takken zijn gevuld met merg.


Verwijder je dat merg, dan kun je fluitjes maken en ook blaaspijpen of proppenschieters. In ons land groeit ook de bergvlier, die giftig is en rode bessen heeft, dus kan je deze nooit verwarren met de gewone vlier die blauw- zwarte bessen heeft. Alle andere vlieren die gewoon takken en stammen hebben zijn een en de zelfde soort, wel zijn er in het wil twee soorten blad , de gewone vlier , die je overal ziet en . Door het kant- achtige . De bladeren zijn goudgeel, later geelgroen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts