donderdag 8 juni 2017

Bonsai nijpen

Nijpen van een den (correct). Deze techniek leidt uiteindelijk tot een kleinere bladgrootte en meer vertakking. Informatie en voorbeelden hoe verschillende soorten Bonsais te snoeien.


Coniferen met schubachtig loof moeten regelmatig worden genepen. Met twee vingers van de ene hand word het groen aan de basis vastgehouden.

Een belangrijke reden voor het klein blijven van Bonsai is de regelmatige groei. Snoeien kan zowel dienen voor het vormen van bomen (vormsnoei) als voor het onderhoud ervan ( onderhoudssnoei). Bonsai snoeien en nijpen , leer hoe je een boom snoeit. Voordat we ingaan op de beide snoeitechnieken is het verstandig . Even opfrissen: - Snoei sterke uitlopers terug zoals op onderstaande afbeelding. Zo houd je genoeg nieuwe groei over.


Gekronkeld opgaande Bonsai stijl Moyogi).

Multistam Bonsai stijl (Kabudachi). Door kaarsen af te nijpen zetten we de eerste stap in het in evenwicht brengen van de nieuwe groei. Het is een boom waar je . De mooie vorm hangt af van de juiste vormsnoei, maar de fijne vertakking verkrijgt men alleen door het constante pinceteren. Carlos gaf ons verder ook nieuwe inzichten in de gewoonte van het kaarsjes nijpen in de lente.


Zo vertelde hij ons bijvoorbeeld dat hij bij de Pinus Parviflora niet doet aan kaarsjes nijpen in de lente. Meestal kan je dat nijpen van de knop tweemaal per jaar doen. Vervolgens geeft hij rond de groeitijd nauwelijks water hoeft hij . Je hebt dus na het tweede jaar ca. Bovendien verkleint het blad door de snoei tot minder dan de helft. Zo krijg je op vrij korte tijd een heleboel interessante en leerzame startplantjes.


De Leie: Juniperus onderhoud - knippen - nijpen. Locatie: Reigersnest Meigem. Erik Degryse toont en legt uit welke technieken we bij Juniperus kunnen toepassen op dit moment van het jaar.


Vlaamse Bonsai Verenigingen vzw.

De groei zat er goed in. In de drie opvolgende jaren is er flink aan gewerkt, kaarsjes nijpen , uit draad en weer in nieuwe draad gezet. Snoei te lange dunne twijgen terug, bedenk dat de nieuwe groei die plaatsen later weer inneemt. Vormingssnoei: laat uitschieten tot 4-blaadjes en snoei dan terug op 2. Bemesten Mest de Ulmus parvifolia als Bonsai niet in de winter en wanneer de boom . Na zware snoei ontwikkeld de plant “juveniel” blad. Dit is kleiner en dichter vertakt.


Voor een dichte vertakking ,nijp tijdens het groeiseizoen voortdurend de nieuwe groei voor een dicht bladerkussen. Altijd met de vingers nijpen , nooit . Ontdek hoe jij jouw bonsai boom het beste kunt verzorgen en. Dit wil zeggen, bij dennen die een voldoende fijne vertakking hebben.


Standplaats: volle zon, blootstellen aan alle grillen van ons klimaat. Gebruik alleen een schaar als de scheut al verhout is. Dit nijpen dient meerdere malen per jaar te gebeuren, telkens als je ziet dat een scheut te lang wordt. Met deze manier van nijpen vormt hij steeds nieuwe knoppen dichter naar de stam toe en krijgen de takken kortere internodiën en zo creëer je een fijne vertakking. Naar Lodder in Harmelen Lodder, Harmelen, Nederland za mrt.


Bosbeplanting met lariks za apr.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts