vrijdag 8 juli 2016

Canadese guldenroede

De plant komt oorspronkelijk niet voor in Europa en is als sierplant ingevoerd. In Duitsland wordt deze plant als invasieve soort beschouwd die autochtone plantensoorten bedreigt, maar tegelijkertijd is de plant vanwege de nectarrijke bloesems die tot laat . De soort is zelfs in de stad te vinden, waar ze zich vanuit tuinen verspreidt. De uit Noord Amerika ingevoerde plant wordt vanwege de sierlijke pluimen ook veel verwerkt in bloemstukken en . Familie: Asteraceae ( Composietenfamilie).

Soort: Solidago canadensis. Naamgeving (Etymologie): Het eerste deel van de Nederlandse naam geeft aan dat de plant oorspronkelijk uit Canada kwam. Guldenroede is vanwege de . Bovendien produceren ze grote hoeveelheden zaad.


Door deze combinatie worden ze beschouwd als de meest bedreigende invasieven voor biodiversiteit in Europa. Meestal komt men deze tegen in wegbermen, langs oevers van grachten en waterlopen en in bosranden. Omschrijving: h -120cm.

Uitstekend geschikt als snijbloem. Woekerplant bij veel voeding. Blad :Lancetvormig, langwerpig-elliptisch, soms licht gezaagd. Bloei : Kleine gele bloemhoofdjes in grote pluimen aan het . Deze plant heeft een sterk vertakten wortelstok met vele rechtopstaande, dichtbebladerde, vrij dicht kortbehaarde stengels. De bladen zijn langwerpig-lancetvormig tot lancetvormig, toegespitst, scherp gezaag behaard of kaal, de bovenste gaafrandig.


De hoofdjes zijn klein . Canadese guldenroede - Solidago canadensis is een overblijvende (vaste) drachtplant die in de periode van augustus september bloeit. Exotenstatus, Gevestigd. Invasiviteit, Niet invasief. Type introductie, Opzettelijk.


Wijze van introductie, Tuinbouw. Vastgesteld in provincies, Drenthe.

Andere variëteiten van de plant moet .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts