dinsdag 23 december 2014

Valse christusdoorn giftig

De boom groeit snel en verschaft daarom vlug schaduw. Kenmerkend zijn de grote doornen aan stam en takken. Omschrijving en kenmerken.


De winterharde en bladverliezende valse christusdoorn komt van nature voor in Noord-Oostelijk en het midden van de Verenigde Staten met een kleine uitbreiding richting Zuid-Canada (Ontario). In de Lage landen verschijnt ze steeds .

Een snelgroeiende boom met opvallende zaden en met stekels op de stam en aan het uiteinde van de twijgen. Taxus brand als hardhout, maar is erg giftig , mag niet verzaagd worden. Ik koop de snijboontjes wel in de winkel hoor, dan weet ik tenminste dat ze echt eetbaar zijn en niet giftig.


Valse Christusdoorn :de oudere twijgen hebben scherpe vertakte dorens sommigen als drietand. De luchtige, vertakte kroon heeft een fijne structuur. De meeste rassen hebben een mooie herfstkleur. De kleine, afvallende fijne blaadjes .

De zaadhulzen van de valse acacia zijn klein en licht. Gleditsia doet het zowel goed op natte als droge gronden. Daardoor worden ze gemakkelijk over grote afstanden vervoerd. Hoewel de schors en de bladeren giftig zijn, wordt toch door diverse bronnen gemeld dat de zaden en de jonge bonen zelfs gegeten kunnen worden. Mits ze zorgvuldig gekookt zijn omdat de giftige.


Bestaat er dan een echte christusdoorn? De eerste behoort tot de familie van de vuilboomachtigen (Rhamnaceae) en de tweede is lid van de familie van de Caesalpiniaceae (vlinderbloemigen). Sierwaarde omwille van de bladvorNeen, deze boom heeft geen sierwaarde omwille van de bladvorm. Periode van uitlopen van het blad. De christusdoorn bestaat uit soorten en behoort tot de erwtenfamilie of peulendragers (Fabaceae).


Vanwege hun afwijkende bloembouw vormen ze samen met onder andere de Amerikaanse Judasboom (Cercis) en de doodsbeenderenboom de onderfamilie Caesalpinoideae, . In het midden en middenwesten van de Verenigde Staten komt deze boom vooral voor op natte gronden. Maar ook op drogere plaatsen kun je deze boom aantreffen. Het wordt later en langzaam groener.


Hoewel alle bestanddelen van de robinia als giftig gelden, worden de robinia bloesems toch genuttig na ze door meel te halen en licht te bakken.

Veel planten zijn giftig , maar gelukkig zijn er ook planten waar je kat wel naar hartelust aan kan knagen. Als je kat wel van een giftige plant heeft gegeten, kunnen de volgende symptomen optreden: braken, intensief brandend gevoel en irritatie van de tong, mon. De acacia heeft meestal doorns en alles aan de boom is giftig. De tweede boom met bonen is de Christusdoorn.


Kornoelje cornus kousa valse christusdoorn. Sierlijke gele bloemen in hangende trossen. Om er een mooie boom van te maken is het belangrijk goed te snoeien. Het blad en de vruchten zijn giftig.


Belangrijkste giftige planten en bomen voor paarden. Mate van giftigheid , giftig in gedroogde vorm, welke onderdelen zijn giftig , symptomen, plantbeschrijving, bloeitijd en plaatjes van de planten. De vrucht van de valse christusdoorn is een platte peulvrucht, die in de vroege herfst rijpt.


De pulp aan de binnenkant van de peulen is eetbaar, in tegenstelling tot de acacia , die giftig is. De zaden worden verspreid door grazende herbivoren zoals runderen en .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts