dinsdag 30 december 2014

Rubberkorrels kunstgras

Over kunstgras en wat het voetbal kan leren van het tennis. Nu beseft het Nederlandse tennis: kunstgras is niet de toekomst. Clubs gaan weer terug naar gravel.


Dat blijkt uit antwoorden op vragen van het Europees Parlement. Daarom gaat Brussel de kunstgras -kwestie nu zelf onderzoeken om te kijken hoe de normen en wetgeving moeten worden .

Dat zou blijken uit nieuw onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam dat vandaag wordt gepresenteerd in het programma Zembla. Dat melden voetbalbond KNVB, de Vereniging Sport en Gemeenten en het RIVM. Bij de KNVB kwamen volgens woordvoerder Chris van Nijnatten weinig reacties binnen. De Verenigde Staten doet ook al onderzoek naar het kunstgras.


Daar heeft Amy Griffin, de voormalige keeper van het Amerikaanse vrouwenelftal, een lijst met 2kankerpatiënten aangeleg die mogelijk zijn ziek geworden door kunstgras. Het gaat voornamelijk om keepers: op de lijst staan 1voetballers, waarvan er . Sommigen wijzen op de competitievervalsing die kan ontstaan, zolang niet alle clubs kunstgras gebruiken.

De stoffen in de rubberkorrels op kunstgrasvelden hebben mogelijk toch gezondheidseffecten op mensen. Het RIVM benadrukt dat het nog te vroeg is om. Zie ook: Sporten op kunstgras met rubberkorrels volgens RIVM niet gevaarlijk . Het dilemma rubberkorrels of kurk hield eind vorig jaar veel voetbalclubs en gemeenten in de greep omdat vraagtekens werden gezet bij de veiligheid van die korrels.


Montfoort kiest toch voor rubberkorrels op kunstgras. Geschreven door redactie. Afgelopen voorjaar stelde de gemeente de aanleg van drie nieuwe velden uit, vanwege maatschappelijke onrust . De rubberkorrels zorgen ervoor dat een kunstgrasveld lijkt op een grasvel zoals dezelfde balsnelheid en het stuiteren van een bal. Daarnaast maakt het kunstgras geschikt voor slidings.


In de loop der jaren zijn er alternatieven ontwikkeld voor de rubberen korrels, zoals kurk en synthetisch rubber (TPE). In de beschikbare wetenschappelijke informatie zijn geen signalen aangetroffen die duiden op een verband tussen sporten op kunstgras met rubbergranulaat en het ontstaan van leukemie en lymfeklierkanker. Bovendien blijkt uit de samenstelling van de rubberkorrels dat de chemische stoffen die . EMMEN - De rubberen korrels op kunstgrasvelden in Emmen moeten verdwijnen.


Dat vindt de fractie van Din de gemeente. Er zijn alternatieven die geen . In de rubberkorrels op sportvelden met kunstgras zitten kleine hoeveelheden kankerverwekkende stoffen.

Sommige sportclubs nemen geen enkel risico en kiezen voor korrels van kurk in plaats van rubber. Maar hoe gevaarlijk zijn de rubberen korrels nou echt? Beantwoording Kamervragen over schade door rubberkorrels kunstgras.


Minister van Nieuwenhuizen (IenW) beantwoordt de vragen van de Kamerleden Diertens en Van Eijs (beiden D66) over schade door rubberkorrels kunstgras. Ook Europees onderzoek concludeert: voetballen op kunstgras is veilig. Voetballen op kunstgras met rubberkorrels als vulling is veilig, zeggen onderzoekers van de European Chemicals Agency in Helsinki.


Zij keken in opdracht van de Europese Commissie naar het verband tussen kanker en sporten op kunstgraskorrels. Rubbergranulaat word met name gebruikt voor de instrooi van kunstgras voetbalvelden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts