woensdag 8 augustus 2018

Sleedoornbessen eetbaar

Wanneer dit gebeurd is worden de vruchten gekookt en gezeef zodat de pitten verwijderd zijn. Daarna wordt suiker toegevoegd. De typische verhouding is kilo suiker voor kilo sleedoornbessen.


Wie gaat de uitdaging aan? Stop eens een sleedoornbes in je mond en eet hem helemaal op.

Je mond droogt uit als het middelpunt van de Gobi-woestijn, en je ogen gaan er ook naar staan. Dat is de bes van de sleedoorn. Wel eetbaar , maar erg zuur. De soort komt van nature voor in de Benelux, waar de plant met name langs bosranden voorkomt. De plant is een heester die . Spiraeoideae met bijvoorbeeld moerasspriea, Maloideae waartoe de appels en peren behoren en als laatste Amygdaloidea, de amandelachtigen met pruim ( sleedoorn ), amandel en kers.


Veel soorten leveren eetbaar fruit of worden als sierplant of struik gekweekt.

Van maart tot eind april bloeit de sleedoorn. Na de bloei kunnen er mooie groene bessen verschijnen die langzaam tot blauw berijpte bessen kleuren, in het najaar. Het zijn wrange bessen (steenvruchten) die pas na de eerste nachtvorst eetbaar worden. De pit van de sleedoornbes is keihar net als het . Prik elke bes apart aan met bijv.


De traditionele manier is om de. Dit is even een tijdrovend karwei, maar zorgt er uiteindelijk. Ze dienen wel goed bereid te worden om ze lekker te maken. Ze bevatten naar verhouding veel pit en weinig vruchtvlees. Bessen Ingrediënten: Koolhydraten, vruchtenzuren, pectine, tanninen, vitamine C en prunicyanine.


Plant familie: Rosaceae (Rozenfamilie). Bloeitijd: maart - april. Sleedoorn Prunus spinosa. Oogsttijd: november - december. Zuur en vooral wrang, is de allesoverheersende smaak. Gelukkig helpt de natuur .

Een van de eerste struiken die in het voorjaar bloeit is de sleedoorn. Hij is herkenbaar aan de stralend witte bloesem. Dat geeft een sterk contrast met de andere nog kale struiken, en ook met het donkere hout van de sleedoorn zelf. Schwarzdorn, zwarte doorn heet hij in het Duits.


De opvallende bloei is voordat er bladeren zijn, van maart tot april, en de bestuiving vindt plaats door insecten, met . Na de inname van minder dan bessen van deze plant volstaat het om het kind wat water te laten drinken. Na inname van grotere hoeveelheden neemt u toch best contact met uw huisarts of met het Antigifcentrum. Nachtvorst maakt wrange zuurpruim eetbaar. Hartige sleedoorn recepten.


Doe de vloeistof in een fles. Bron: eetbare planten, bloemen en zaden uit de vrije natuur . Zo wrang dat alles in je mond samentrekt en ruw en stroef aanvoelt. Niet zo vreemd dat een van de volksnamen . Het is een inheemse heester die in onze bosranden 2-m hoog wordt. Het slaat eigenlijk nergens op om een zo groot deel van een eetbare vrucht tot afval te degraderen.


Een bevriende wildplukker stelt me gerust, sleedoorn is eetbaar , maar iets beter te pruimen na een nacht vorst. Inmiddels ben ik een groot fan van de sleedoorn , want ze is rijk aan smaak, vitaminen en mineralen. Het planten van sleedoorn of zwarte doorn in grote tuinen en voor verwildering. Vermeerdering door zaaien en met wortelopslag.


Vele pruimen moeten nog gaan bloeien. Van verse kersenbloesem werd gezegd dat het ons tegen toverspreuken kan beschermen. De sleedoorn bloeit in mijn voortuin en de kers staat op punt te gaan bloeien.


Ook werd prunustakken gebruikt om de toekomst te voorspellen. Wat bloesem in biervaten is de .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts