vrijdag 22 december 2017

Echte christusdoorn

De echte christusdoorn (Paliurus spina-christi) is een plant uit de Wegedoornfamilie (Rhamnaceae). De soort is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en komt ook voor in Zuidwest- en Centraal -Azië, Marokko, Spanje tot Iran en Tadzjikistan. De bladverliezende heester of . Cultuurhistoriek: - Vernoemd naar dr. Johan Gottlieb Gleditsch, een vriend en bewonderaar van Linaeus, die als directeur van de Berlijnse botanische tuin veel onderzoek naar dit geslacht heeft gedaan.


De echte Christusdoorn is Paliurus spina-Christi, een vorstgevoelige struik uit Zuid-Europa.

De christusdoorn is ook de naam van een vetplant: De Euphorbia milii. Om de verwarring groter te maken heten ze alle allebei Crown of thorns in het Engels. En ook een boom, welke valse Christusdoorn heet.


Het kan ook gepolijst worden. Maar er zijn te weinig bomen voor een houtindustrie. Bestaat er dan een echte christusdoorn ? De eerste behoort tot de familie van de vuilboomachtigen (Rhamnaceae) en de tweede is lid van de familie van de Caesalpiniaceae (vlinderbloemigen). Waarom noemt men hem een valse christusdoorn ?

Inderdaa de echte is namelijk de . Rijk : Plantae (Planten). StaEmbryophyta (Landplanten). Klasse : Spermatopsida (Zaadplanten). Geslacht : Paliurus (Paliurus) . De valse christusdoorn wordt niet zo genoemd vanwege de soms gemeen scherpe doorns op de stam en takken. Om eventuele onduidelijkheden direct recht te zetten: de valse christusdoorn ( Gleditsina gliacanthos) is in het geheel geen familie van de bekende christusdoorn (Euphorbia milii).


Toch bestaat er ook een echte christusdoorn ( Paliurus spina-christii), die ook al geen familie van die christusdoorn is. De Valse Christusdoorn dankt zijn naam niet aan de soms valse doorns op de stam en takken. Skyline heeft een prachtige open kroon waardoor de karakteristieke takken goed zichtbaar . Home Photo gallery Michel Geven Flora Wegedoornfamilie - Rhamnaceae Echte christusdoorn - Jeruselem thorn - Paliurus spina-christi. Category: Subcategory: Subcategory Detail: Keywords:. Paiurus -spina , ▻▻ dat is geen vetplant he ! Deze planten hebben niets met elkaar te maken.


Om te beginnen wordt de kwalificatie. De eerste, de Pali- urus spina-christi, is een heester die tot een heel andere familie behoort dan onze Gleditsia. Het is de enige echt slank opgroeiende es die goed bloeit.


Blad- en bloemvorm zoals die van.

Een matig groeiende, sierlijke, middelgrote boom met sterk piramidale groeiwijze. De takken zijn niet stekelig. De Christusdoorn (Euphorbia milii) is een plant, waarvan je al snel het gevoel hebt dat hij tegenwoordig alleen bij vervelende schoonmoeders op de vensterbank zou kunnen staan. Hij ziet er ongenaakbaar uit in al zijn woeste glorie.


Zijn uiterlijk heeft hij dan ook niet echt mee: grote stekels, kleine bladeren en kleine tere . Het heeft dus geen slechte betekenis. Helaas plant men tegenwoordig, zoals ook hier het geval is, een variant zonder stekels. Toen bij thuiskomt ben ik toch maar eens al mijn natuurboeken aan het uit pluizen gegaan en zo kwam ik er achter dat het de valse christusdoorn was. Vond het eerst maar raar dat ik stekels ontmoette in een boom.


Hier nog een foto van mij met van die stekels. Sommige zijn zelf driepuntig en zijn echt heel .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts