woensdag 27 december 2017

Azalea uitgebloeide bloemen verwijderen

Rhododendrons geven in het voorjaar fantastische bloemen. Wat doe je hiermee als ze zijn. Mijn azalea is uitgebloeid , nu lees ik dat de bloemen moeten verwijderd worden.


Moet ik dan snoeien of nijpen. Ideaal is een licht beschaduwde plaats met alleen wat morgen- of avondzon.

Snoeien kan achterwege blijven. Het verwijderen van uitgebloeide bloemen volstaat. Er wordt vaak gedacht dat het een kwestie van Hollandse netheid is, maar daar gaat het niet om. Planten bloeien om hun bloemen te laten bestuiven en zo zaad te kunnen vormen om voor nageslacht te zorgen. Uiteraard zijn alle bloemen mooi, maar sommigen brengen toch heel snel enorm veel sfeeren kleur in je woning of tuin.


Daartoe behoren bijvoorbeeld ook. Azalea heeft het liefst halfschaduw, omdat daar de grond wat vochtiger is.

De grond mag zuur, luchtig en goed water doorlatend zijn. Plant Azalea diep: het gat in de grond mag tweemaal de omvang en diepte van de kluit hebben. Uitgebloeide bloemen verwijderen , direct na de bloei snoeien. De basis voor veel weken plezier van een azalea in de huiskamer, kantoor of andere ruimte wordt al bij de aankoop gelegd. Let er op dat alle knoppen gelijkmatig gezwollen zijn en reeds kleur tonen, enkele bloemen open is een pluspunt.


Het blad moet fris en levendig zijn. Een azalea voelt zich opperbest bij. Door de fantastische en uitbundige bloei en werkelijk alle kleurtinten is de Rhodo en Azalea zeer geliefd. Ook de gelijkmatige groei en dat veel soorten winterhard en groenblijvend zijn maakt het een geschikte plant.


Gebruik deze soorten bij voorkeur alleen op zure gronden, vooraf een grondmonster nemen (laten nemen ) . Mocht u een te grote struik willen afzagen tot op het hout of hem modelleren, dan kan dit het best in juni. Bij jonge exemplaren kunt u de bloei verbeteren door uitgebloeide bloemen te verwijderen. Voorzichtig van de plant breken zonder de nieuwe bloem . Het is bij sommige soorten aan te bevelen de uitgebloeide bloemen te verwijderen , doordat door de vorming van zaad de plant uitgeput raakt.


Het uitnijpen van de uitgebloeide bloemen komt ten goede aan de bloeiknop voor de volgende bloeiperiode. Het kan gebeuren dat door een te rijke bloei in het ene jaar, er het .

Over het algemeen zijn het makkelijke planten, zeker. Maar dan wel zolang, dat de hele kluit vochtig is. Ze bloeien gul en sierlijk als struik, maar zijn eveneens verkrijgbaar als mini, piramide of op stam.


Wanneer een rhododendron uitgebloeid is, doe je er goed aan de uitgebloeide bloemen zo snel mogelijk te verwijderen. Dit geldt voor alle rhododendron planten, maar in het bijzonder voor de jongere versies. Na de bloei gebruikt de plant een groot deel van zijn energie aan de ontwikkeling van de zaden. De Gentse azalea vraagt weinig verzorging. Maart is een uitstekende maand om de Azalea een plekje in de tuin te geven zodat jij straks volop kan genieten van een uitbundige bloemenzee.


Azalea is een tuinplant met vele gezichten die in haast elke tuin tot zijn recht komt: van een superstrakke tot een natuurlijke tuin. Verwijder uitgebloeide bloemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts