donderdag 17 november 2016

Snoeien lavendel

Je wilt lavendel snoeien ? Plantencentrum Maréchal geeft je uitgebreid advies! Wanneer moet je snoeien ? Bekijk stap voor stap hoe je een lavendel snoeit. Lavendel kan in maart-april en augustus worden gesnoeid.


Om te voorkomen dat lavendel gaat verhouten moet tijdig worden gesnoeid.

Er komen dan zoveel mogelijk vertakkingen aan de basis. Van pot tot lavendel veld? Correct snoeien is de boodschap en dit tweemaal per jaar. Net na de bloeiperiode en in april, na de winter. Op het eerste gezicht lijkt de struik nu totaal verloren, maar na een week of twee voorjaarsweer zullen de korte houtige stobben vol zitten met nieuwe scheutjes die snel uitgroeien en . Om de struikjes mooi te houden moet je lavendel eigenlijk twee keer per jaar snoeien.


Als men lavendel niet snoeit bekomt men een grote, onregelmatige struik, met onderaan en binnenin de struik sterk verhoute twijgen. Het jong loof bevindt zich dan na enkele jaren enkel nog op de bovenkant van de takken. De onderkanten zijn dan vrij kaal en de plant ziet er niet echt mooi meer uit.

Indien men mooie, lage . We noemen dit ook wel halfheesters. De meeste tuingronden zijn eigenlijk te rijk voor Lavendel. Hierdoor groeit de lavendel wat weelderiger dan op zandgrond. Wie kan er niet genieten van de prachtige paarse en heerlijk geurende bloemen die lavendel in de zomer kan geven? Denken aan de kleur en geur herinnert menigeen de zomervakantie in Frankrijk.


Maar om elk jaar zo van lavendel te kunnen genieten, moet u lavendel snoeien. Zodra de strengste vorst voorbij is (begin april) kun je de lavendel flink snoeien. Je ziet al wat groei verschijnen.


Snoei met een heggenschaar (of een snoeischaar als het hout al wat dikker is) de plant ongeveer een derde deel terug, tot ongeveer tien tot . Een stoere plant voor zonnige droge plekken en een van de langst bloeiende semi- struiken. Lavendel: oorsprong, oogstwijze van de bloemen, snoeien lavendel , soorten lavandula,. Lavandula angustifolia lavendel.


Deze goed winterharde, kleine sierheester tref je aan in heel veel tuinen. Het is dan ook een dankbare plant vanwege de sterk aromatische bladgeur en de lavendel behoudt ook zijn grijsachtige . Deze soort wordt heel veel gebruikt in de tuin om plantvakken mee op te vullen of als lage haagjes. Een mooie groenblijvende (grijsblijvend) spectaculaire bloeier die ook nog eens een lekkere geur verspreid die luizen op afstand houdt!


In deze instructievideo leer je lavendel planten te verzorgen na de eerste bloei.

Bij de zomersnoei zorg je ervoor dat de plant. Wie houdt er nu niet van lavendel ?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts