dinsdag 29 november 2016

Sequoia boom belgie

Het is de zwaarste boom in de. De dikste mammoetboom in België is een boom in het Waalse Esneux, die een stamomtrek van m heeft op m hoogte. Een sequoia in Edingen (Enghien) is samen met enkele andere ook geschat op iets meer dan meter. De mammoetbomen in het arboretum van . Stambasis van een eeuwenoude mammoetboom in Sequoia National Park, Californië, bron: Remarkable .

Twee methodes worden uitgelegd voor het zaaien van Sequoiadendron ( mammoetboom) en Sequoia (kustmammoetboom) zaden. Aangezien de mammoetboom (Sequoiadendron) pas in het midden van de 19e eeuw werd ontdekt, zijn de bomen bij ons nog niet oud genoeg om de afmetingen te evenaren die deze bomen halen in hun natuurlijk verspreidingsgebied. Toch zijn de grootste exemplaren in België , Nederland en Luxemburg al erg . Zeker is wel dat hoogtes zoals in Californië uitgesloten zijn: het is voor deze bomen ook te droog om echt hoog te kunnen worden zodat de Sequoia sempervirens-bomen die te vinden zijn in België en Nederland ook helemaal niet zo groot zijn. België De dikste Belgische boom heeft een stamomtrek van slechts m en . Boomkwekerij voor Giant Sequoia , Coast Redwood en Dawn Redwood bomen.


Sequoia Sempervirens, Sequoiadendron Giganteum en Metasequoia Glytostroboides bomen. Toen was al een derde van de bossen gekapt. Kenmerkend voor de groeiomstandigheden zijn de droge zomers en koude, sneeuwrijke winters.

De grootste mammoetboom. Het moet gezegd dat deze twee bomen verschillen van elkaar. Ze hebben een verschillend natuurlijk verspreidingsgebied en de . Zowel de naam mammoetboom als zijn wetenschappelijke naam Sequoiadendron giganteum geeft op uitstekende wijze weer wat aan deze boom bij het bekijken ervan onmiddellijk opvalt: giganteum - gigantisch. Het doel van deze tocht was zowel de dikste sequoia van de Benelux en misschien wel van heel Europa en de dikste boom van België in Liernu.


Ik laat u eerst kennis maken met de dikke Sequoia. Hij staat in de tuin bij de kasteelboerderij van het kasteel van het domaine du Rond Chêne bij Esneux. Jeugdige planten zijn dicht vertakt maar later wordt de boom meer open.


Aan jonge zijtakken zijn de naalden 2-rijig gerangschikt en iets korter. Na de bloei volgen kleine eivormige kegels. De majestueuze sequoia -bomen in de Amerikaanse staat Californië zijn een toeristische attractie op zichzelf. Ze kunnen duizenden jaren oud worden en bereiken hoogtes tot wel meter. Dus als er eens eentje omvalt, is dat groot nieuws.


Het was een storm die gisteren de legendarische boom Pioneer . Een Belgische boom die echter niet mag . Hyperion, deze groeit in het. De hoogste boom is het overigens niet, dat is met een hoogte van 115. Arboretum heeft hoogste boom van Vlaanderen.

De dikste boom is een plataan met een omtrek van meter die in Vlaams-Brabant staat. Onze populier moet de duimen leggen tegen een gigantische sequoia , een naaldboom van 11meter hoogte in het nationaal park Redwood van Californië. Waarschijnlijk zal de Sequoia van Esneux binnen jaar de eik van Liernu en alle andere dikke bomen van de Benelux achter zich laten.


Wandelpaden voeren de bezoekers van Giant Forest langs de levende reuzenbomen en langs omgevallen stammen. Naast een stam lopen is wel heel bijzonder, omdat je dan pas de echte omvang van de bomen ziet. De hoogst bekende exemplaren groeien in Redwood National Park in de Amerikaanse staat Californië.


Kustmammoetboom ( Sequoia sempervirens).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts