woensdag 12 april 2017

Spoorelementen planten

Een sporenelement (een andere benaming is spoorelement ), is een element dat in de voeding van een organisme aanwezig moet zijn voor een goede groei en functie, maar dat slechts in zeer kleine. Daar de buitenteelten enkele maanden vergt, is de biologische. In de plant vervullen ze vele functies.


Spoorelementen zijn stoffen die in zeer kleine hoeveelheden door de plant worden opgenomen. Het zijn vaak essentiële functies in de biochemische stofhuishouding van een .

Alle planten hebben grofweg dezelfde voedingsstoffen nodig maar de verhouding kan wel sterk verschillen tussen soorten. De voedingsstoffen worden ingedeeld in hoofdelementen en spoorelementen. Tot de hoofdelementen behoren voedingsstoffen waar een plant vrij veel van nodig heeft. Micro-nutriënten – inleiding.


Planten hebben vijftien elementen per se nodig. Als er eentje ontbreekt functioneren ze niet meer goed. Twaalf daarvan nemen ze op uit de grond of de voedingsoplossing.


Die worden onderverdeeld in hoofdelementen en sporenelementen.

Andere woorden daarvoor zijn macro-. De nutriënten zoals stikstof, fosfor en kalium zijn nodig in grote hoeveelheden. Zwavel, calcium en magnesium zijn nodig in matige hoeveelheden terwijl sporenelementen in kleine hoeveelheden beschikbaar moeten zijn voor de plant. Deze sporenelementen worden door verschillende enzymsystemen gebruikt en beïnvloeden zo de ontwikkeling van de plant. Om bij te springen in het geval van een tekort of dreigend tekort aan voedingselementen zijn er . De grond is gewoonlijk voldoende voorzien van spoorelementen.


Jodium en selenium zijn niet benoemd als. Het seleniumgehalte in de plant is in sterke mate afhankelijk van dat in de bodem. Per streek kan het seleniumgehalte van de grond sterk . Mineralen en spoorelementen zijn daarentegen anorganische stoffen en komen dus van origine uit de dode natuur. Zoals eerder gezegd zijn mineralen en spoorelementen delfstoffen.


Deze worden door planten en water uit aarde opgenomen. Pas hierna kunnen dieren en mensen ze binnen krijgen door het eten van . Op de vorige pagina over spoorelementen hebben we al kunnen lezen dat planten verschillende elementen nodig hebben om te groeien. Van die hele reeks elementen moet een plant niet te weinig hebben, dan wordt de groei belemmerd.


Deze elementen noem je spoorelementen of micro- elementen. Een plantenteler hoeft ze dan ook meestal niet bij te mesten.

De hoeveelheid verschilt . Of het nuttig is om dit element toe te voegen aan meststoffen voor de boomkwekerij is onduidelijk. Opname en functie in de plant. Aangezien boomkwekerijgewassen slechts gerin- ge hoeveelheden van spoorelementen nodig heb- ben, mag het duidelijk zijn dat spoorelementen slechts zelden in . Toch is er maar een kleine hoeveelheid beschikbaar voor de plant.


Alhoewel silicium vroeger niet als een essentieel element werd gezien, blijkt uit recent onderzoek dat Si wel degelijk een . Silicium is op zuurstof na het meest voorkomende element in de aardkorst. Gezonde planten met sporenelementen. Een tekort eraan zorgt ervoor dat een plant niet goed kan functioneren en uit zich in allerlei tekorten aan . Een gewas heeft – naast de hoofdelementen die worden toegediend via meststoffen – behoefte aan verschillende spoorelementen , ook wel micronutriënten genoemd.


Dit zijn de kleinste elementen die in de voeding van een plant aanwezig moeten zijn voor een optimale groei. Er zijn acht verschillende spoorelementen : .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts