donderdag 16 juni 2016

Agave in bloei

Joris Truyts, Radio West-Vlaanderen Bij Wielsbekenaar Eric Hoste (71) staat een meter hoge agaveplant in bloei. Dat die plotse bloei ook het einde van de plant betekent, maakt hem wat . Agaves groeien vrij traag en bloeien pas na vele jaren. Op dat moment groeit er een (in verhouding met de plant) zeer lange stengel uit de plant, waar bovenaan een groot aantal kleine bloemen aan komt.


Agaves planten zich voornamelijk vegetatief voort (Vegetatieve vermeerdering) met wortelstekken. Het is me een keer eerder gelukt om na lange tijd een agave tot bloei te laten komen, maar de steel brak af toen we hem van zijn winterstalling naar buiten wilden brengen”, .

In de Hortus staat iets groots te gebeuren: de agave is begonnen met het bloeiproces en dat is iets bijzonders. BIEZENMORTEL - Chris Heijmans uit Biezenmortel heeft een hele bijzondere plant in zijn tuin staan. Die planten groeien vooral in Mexico en zijn op hun mooist als ze in bloei staan.


Maar het duurt even voordat het zo ver is. Nou ja, even, veertig jaar om precies te zijn. De Agave is gaan bloeien ! De vlinderagave ( Agave potatorum) die in september startte met groeien, is nu EINDELIJK begonnen met de bloei ! De eerste bloemknoppen van de onderste trossen zijn opengegaan, en dit zal langzaamaan naar boven doorgaan totdat over een week of alle bloemen zijn . Het is een zeer langzaam groeiende plant die pas na vele jaren gaat bloeien.

Hij krijgt een soort enorme erectie, wat zijn enige en laatste zal zijn. Op deze stengel komt een groot aantal bloemen. Hij is zo trots als een pauw: Rudy Hanenbergh (79) uit Erica. In zijn achtertuin bloeit namelijk een agaveplant van acht meter hoog. Na de bloei zal de Agave sterven.


De bloemen van de Agave kunnen wel tot meter hoog zijn, waarbij de stam van hout is. Deze nakomelingen zullen na verloop van tijd uitgroeien tot nieuwe planten. Ik kom zo ver dat ik nu weet (denk te weten) dat dit een Agave is, maar specifieker kom ik niet. In Biezenmortel staat een bijzondere plant. Die groeit vooral in Mexico.


Zoals we al eerder schreven, duurt het namelijk jarenlang voordat een agave gaat bloeien. Als de agave gaat bloeien , komt er uit de bladeren een grote stengel omhoog. Die steel is inmiddels vier meter hoog. Daaruit komen nu na vijfentwintig jaar kleine gele bloemetjes.


Fier staat hij bij zijn zes meter hoge Agave. Een vetplant die maar één keer in zijn bestaan bloeit en dan verdort. Op juni, de verjaardag van Jos, kwamen de knoppen tevoorschijn.


Sinds afgelopen maandag prijken gele bloemen bovenin de top van de plant. De bloemen hebben vergroeide bloemkroonbladeren, die samen een buis vormen.

De meeste Agaven bloeien maar één keer. Men moet daarna de spruit aan de voet van de oude plant verder kweken voor meer bloemen. Meteen ook de laatste keer: de plant kan slechts eenmaal bloemen dragen voor ze sterft.


Dat is een imponerend en prachtig gezicht, want de bloemstengel kan wel meter hoog worden! Het nadeel is dat de planten na de bloei afsterven, maar voor die tijd zijn er al wel nieuwe scheuten gevorm die weer uitgroeien tot nieuwe .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts