woensdag 8 juni 2016

Koninginnekruid

In de nazomer hebben gele tinten de overhand in de border. In de herfst zijn het blauwe tinten, die de hoofdrol spelen. Vaak komt de soort voor tezamen met Echte valeriaan.


De bloeiwijzen van beide soorten lijken zowel wat kleur . Vanuit de wortelstok ontspringen forse roodachtige stengels met hennepachtige bladeren en talrijke tuilvormige rozerode bloemhoofdjes. Deze hebben een wat wollig uiterlijk.

Er zijn cultuurvariĆ«teiten op de markt alsook andere (niet-inheemse) soorten van . Koninginnenkruid is een vrij hoge, meerjarige zomerbloeier. Familie: Asteraceae (Composietenfamilie). Soort: Eupatorium cannabinum.


Naamgeving (Etymologie): Eupatorium is genoemd naar Eupator, de bijnaam van koning Mithridates van Pontus. Cannabinum betekent hennepachtig. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten).


Volledige wetenschappelijke naaEupatorium cannabinum L. Robuuste en imposante planten met bloemen in grote schermen.

De bloemen zijn zeer in trek bij vlinders en bijen. De meeste soorten bereiken hoogten van meer dan twee meter. Ondanks deze hoogte blijven de stevige stelen goed staan.


Het is een stevige plant die tegen een . Leverkruid of koninginnekruid. De fel roze kleur maakt leverkruid tot een plant die de aandacht trekt op het moment dat de natuur zich opmaakt voor de herfst. De naam leverkruid wordt in Utrecht, de Duinstreek en op Walcheren gebruikt, in West-Friesland heet zij koninginnekruid , in Zuid-Limburg hommelskrui op Schouwen en Tholen jeneverbloem en jeneverkruid. Eupatorium = naar Eupator, den bijnaam van den beroemden koning Mithridates van Pontus.


De roze tot witte bloemen produceren veel nectar. De plant wordt dan ook druk bezocht door vlinders en bijen. Omdat koninginnekruid ( Eupatorium cannabinum) ook bij leveraandoeningen wordt gebruikt, wordt het ook wel leverkruid genoemd.


Een ander halve meter hoge inheemse plant voor natte moerasachtige verrijkte omstandigheden. Bv verrijking door aangespoeld organisch materiaal. Deze omstandigheden komen niet zoveel voor in Drenthe.


Maar daar waar de grond nat is en gemengd met leem of door ons gewroet in de grond de standplaats is verrijkt . Deze 1-m hoge meerjarige plant kroont zich met een donzige, schermvormige tros.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts