dinsdag 14 juni 2016

Waar komen fruitvliegjes vandaan

Waar komen fruitvliegjes vandaan ? Het overkomt je wel eens. Je vergeet een tijdje je groene container te legen met als gevolg een plaag van irritante fruitvliegjes. Maar waar komen die beestjes eigenlijk vandaan ? Zodra je ergens (rijp) fruit neerlegt, zwermen er binnen de kortste keren kleine vliegjes omheen.


Duiken ze pas op wanneer ze fruit ruiken of komen ze uit het fruit zelf?

Je laat een banaan iets te lang liggen op de fruitschaal en ineens zijn ze daar: fruitvliegjes. En nog belangrijker: hoe kun je de fruitvlieg bestrijden? Er zijn niet voor niets duizenden mensen die tips zoeken voor het vangen, verjagen of verdelgen van fruitvliegjes.


Als dit fruit gaat rotten en gisten dan komt daar alcohol bij vrij. Tijd om dit duistere mysterie te kraken! Banaan gegeten, schil in de prullenbak.


En ineens, uit het niets: kleine zwarte vliegjes… Huh? En vooral: waarom zo veel?

En dat is fijn, maar dan komen ook die vermaledijde fruitvliegjes weer tevoorschijn. En belangrijker: hoe kom. Iedereen heeft ze al eens van dichtbij meegemaakt en van zich af geslagen: fruitvliegjes. Omroep West hoort van mensen uit de regio dat ze er last van hebben. Waar de beesten precies vandaan komen , Joost mag het weten.


Ineens zijn de ongewenste indringers daar en nemen ze je keuken over. Vaak lijkt het of fruitvliegjes uit het niets op komen duiken. De wetenschappelijke naam voor deze irriterende insecten is Drosphila melanogaster. Ze ruiken rottend fruit van verre afstand en komen daar op af. Ze komen niet uit de binnenkant van het fruit, maar ze komen van buitenaf zodra fruit overrijp . Er hoeven er maar een paar te ruiken dat er een appel . Je zou misschien denken dat fruitvliegjes met het gekocht fruit mee komen en dat ze, eenmaal in huis, ontpoppen tot een ware plaag.


Dit is echter niet het geval. De fruitvliegjes komen gewoon van buiten en ruiken het fruit dat je gekocht hebt. Een fruitvliegje vindt altijd wel een kleine . Luister iedere zaterdag van 12.


Vraag het de Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.

Meer over dit onderwerp: vraagtdebieb. Deel dit artikel: Gerelateerd. Waarom zakt een vliegtuig . Elke zomer is het weer raak.


Je laat je bananen en perziken iets te lang in de fruitschaal liggen en binnen de kortste keren wemelt het van de fruitvliegen. Martina Thielemans, Heverlee . De vrouwtjes fruitvlieg zoekt hier de ideale plek om haar eitjes te leggen. Ze legt dan in korte tijd heel veel eitjes. Fruitvliegen komen op etensresten en overrijp fruit af. Wat ook de plaag bevordert is dat de levenscyclus van de fruitvlieg , in de juiste omgevingstemperatuur, erg kort . Vaak koop ik fruit dat nog net niet rijp is en dan zijn er geen vliegjes te bespeuren.


Als het fruit wat rijper wordt of als er schillen blijven liggen (eventjes maar) dan duiken er plots een massa vliegjes op. Vandaag de vraag: waar komen fruitvliegjes vandaan ? Ramen en deuren zijn al dagen dicht. Geen mier of bromvlieg komt binnen.


Er vliegt iets boven de fruitschaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts