woensdag 1 juni 2016

Wilde sleutelbloem

Een andere afbeelding melden Meld de aanstootgevende afbeelding. Ze is vrij zeldzaam in Limburg en Noord-Brabant en zeer zeldzaam in Gelderlan Utrecht en het rivierengebie elders ontbrekend. Ze wordt ook aangeboden als tuinplant.


Ze groeit op vochtige, voedselrijke, vaak kalkhoudende . Ze is zeldzaam in Zuid-Limburg, zeer zeldzaam in Noord-Brabant, het rivierengebied en de Zeeuwse en Hollandse duinen, elders ontbrekend.

Gulden sleutelbloem groeit op vochtige, meestal kalkrijke grond in graslanden en loofbossen, in uiterwaarden . Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten) . Verouderde namen: Primula officinalis, Echte sleutelbloem , Gewone sleutelbloem. Frysk: Platte peaskeblom. Français: Primevère acaule.


Soort: Primula vulgaris. De gele bloemen zin mooi voor garnering. Naamgeving ( Etymologie): .

Deze slanke sleutelbloemen zijn nog afstammelingen van de exemplaren die we meenamen bij ons. De gulden sleutelbloem draagt een eivormige doosvrucht die omsloten wordt door de kelk. Voedsel: Heel jonge blaadjes kunnen in de sla (anijsachtig).


Zij houdt van zon en lichte schaduw en vochtige, tamelijk voedselarme, maar kalkrijke bodem. De soort is te vinden in bos(randen), in grasland nabij rivieren . Slanke sleutelbloem (Primula elatior) is een in Zuidoost-Nederland vrij zeldzame vaste plant, die elders aanwezig is als stinsenplant. Stengelloze sleutelbloem - Primula vulgaris - Kijken in de Natuur - Wilde bloemen.


Zij heeft voorkeur voor lichte schaduw en voor natte, niet al te voedselrijke bodem. De plant groeit in bossen en langs oevers. Van de ongeveer vijftien in Europa voorkomende soorten komt dan ook de helft in de Alpen voor. Vooral in gebergten komen veel soorten voor. Opvallend is de aanpassing aan de omgeving.


Deze wilde sleutelbloem is een grote zeldzaamheid in ons land en dus bepaald niet 'vulgaris' ('gewoon' in het latijn). Dit in tegenstelling tot de gekweekte vorm van de Primula vulgaris en diverse kruisingen, de bonter-dan -bont gekleurde 'primulaatjes', die ons vanaf maart op markten en in . Grote wederik foto: Huib Koel. Sleutelbloemen uit het .

Omschrijving: De sleutelbloemfamilie is in Nederland vertegenwoordigd met soorten. Een bekende meerjarige plant, in de tuin of verwilderd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts