woensdag 23 december 2015

Asperges snoeien

Snoeien en bemesten van asperges. Actie: In november starten van snoeien asperge loof. In laatste week december bemesten van de bedden.


Afgelopen maanden is het loof hard gaan groeien en is het zaak het loof gezond te houden, maar ook van voldoende voeding te voorzien. Pas veel later werd de asperge toegepast in de culinaire sector. We kennen de groene en witte soorten alsook de paarse.

De planten zijn meerderjarig en vormen ondergronds uitlopers (klauwen = vakterm ) die elk jaar opnieuw voor verse asperges. Ons voorhuisje ( pers.) verhuren we regelmatig. De winter is aangekomen. In de tuin staan de asperges goudgeel in de zwakke middagzon te glanzen. Het is tijd om de asperges te ruimen.


Het zwarte afdekmateriaal zal tevens de oogst vervroegen. Toch wacht je best niet te lang met oogsten onder de zwarte folie. Wil je zelf asperges proberen te kweken in je moestuin?

Met voldoende koele temperaturen en zonlicht is dat een fluitje van een cent. Nederlandse asperges zijn de beste asperges (naar mijn mening) en relatief duur, maar erg lekker. Ze zijn alleen in april, mei en juni vers te koop, simpelweg omdat dan de oogst valt. De aspergeplant is een winterharde vaste plant.


Maak van de korte dooiperiode gebruik om het dorre aspargeloof te verwijderen. Snij de stengels vlak tegen de grond af. Hiermee voorkom je dat de aspergekever overwintert in de holle oude stengels. Of je nu witte of groene asperges kweekt speelt hierbij geen rol.


Het wortelstelsel van de asperge , dat klauw wordt genoem vormt straalsgewijze en vlezige wortels. Aspergeteler Erik Verhoeven uit Cromvoirt laat zien hoe hij de onkruidbestrijding dit jaar heeft. Verse asperges hebben een licht toast smaak die echt alleen te proeven is bij een oogst uit eigen moestuin. Ken je die uitgedroogde.


Als wij aan de asperge denken dan moet daarbij gedacht worden aan de maanden april-mei juni. Deze maanden worden de meeste asperges geoogst. Bij voorkeur dit snoeisel verbranden. Bij het oogsten van de asperges maakt u de uitlopers vrij tot aan de wortelstok en breekt u hem met een draaiende beweging aan de basis af. Daarna maakt u het heuveltje weer dicht.


Op het einde van het seizoen laat u de planten vrij groeien.

Asperges varens zijn over het algemeen gevonden in gebieden waar de zon schijnt fel en de bodem vochtig is. Het verzorgen van de gezondheid van asperges varens is niet moeilijk maar het is tijdrovend als u veel van hen rond hebt. Dit is niet verrassen want een aspergeplant die goed onderhouden wordt, levert elk jaar een flinke oogst op. Wil jij ook je eigen asperges kweken?


Dan vind je hieronder alle informatie die je nodig hebt. Kweek zelf uw aarbeien en asperge. Planten zijn verkrijgbaar bij Bloemen- en plantenkwekerij Verhaag in Ell.


Vacatures Asperges steken in Nieuw-Dordrecht. Beste werkgevers in Nieuw-Dordrecht. Werk vinden: Asperges steken - is makkelijk!


Vroege mannelijke F1-hybride met een hoge productie aan dikke gladde asperges van hoge kwaliteit met vaste goed gesloten koppen en een opmerkelijk fi jne smaak. Ontwikkelt een vrij hoog en gezond gewas en is sterk bestand tegen bladziekten. Groeit goed op elk grondtype, ook op zware grond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts