donderdag 31 december 2015

Oude perenboom snoeien

Sinds kort een volkstuin verworven waar ik er blij mee ben, wel heel veel werk vanwege al jaren staand kweekgras. Nu staan er oude perenbomen in die al jaren niet gesnoeid zijn en waarvan de kruin veel te dicht is. Kan ik deze bomen helemaal terug snoeien of . Een oude boom kan het best in februari gesnoeid worden, vlak voordat de groei op gang komt.


Vorm- en onderhoudssnoei bij peren. Wonden moeten afgedekt .

Snoei niet alle perenrassen op dezelfde manier. Jonge perenbomen snoeien in maart. Hoe praktisch peren snoeien ? Fruitbomen vereisen verschillende types van snoei , alnaargelang de soort, hun leeftijd en de vroeger uitgevoerde ingrepen. Een jonge boom heeft vormingssnoei nodig, een volwassen (fruitproducerende) boom heeft onderhoudssnoei nodig en een oude boom heeft vervangingssnoei nodig.


Vooral van belang bij weinig vitale oude bomen. Dun zonodig de kroon van appel- en perenbomen uit door hele takken weg te nemen zodat er voldoende licht en lucht komt. Iedere boom heeft zo zijn eigen gebruiksaanwijzing.


Zo kun je een perenboom snoeien voor een goede oogst.

Wij hebben een hele oude peer in de tuin welke we niet goed durven snoeien omdat we bang zijn dat hij dood zal gaan. Is het mogelijk u een foto te zenden voor . Dit brengt voldoende lucht en licht in de kruin en rond de vrucht. Steenvruchten zoals kersen-, perziken- en pruimenbomen worden veel minder gesnoeid. Als men plots tot het besef komt dat die oude , verwaarloosde fruitboom in de tuin eens . Oudere appel- en perenbomen kunnen gesnoeid worden vanaf december tot maart.


Om een betere vruchtzetting te bekomen, is een zomersnoei ook . U moet de boom elk jaar snoeien knippen anders verliest hij zijn vorm. Het Bijmesten is wel arbeidsintensiever dan wanneer u met jongere . Onze oude perenboom moet dringend gesnoei hij is in elk geval de laatste jaar niet meer verzorgd maar misschien al veel langer niet. We zijn al een paar dagen bezig wat in de weghangende naar beneden groeiende takken weg te halen maar de kruin moet ook aan gepakt. We weten niet welk ras . Als een boom lang niet is gesnoei moet je hem niet in een keer kortwieken, maar het snoeien spreiden over twee of drie jaar, adviseert Den Hollander.


Het snoeien van appel- en perenbomen is geen eenvoudige zaak, gaf Den Hollander toe. Wij doen het met oude verf. Het soort snoei hangt nauw samen met de levensfase van je fruitboom.


Het inkorten van takken stimuleert de groei. Dus dat doe je vooral bij jonge of juist zeer oude bomen.

Een te sterke groei is in die levensfase immers niet gewenst . Het is van groot belang om oude , overvolle sporen te verwijderen, net zoals dood en ziek hout, en kruisende en over elkaar schurende takken. Als de vorm goed is, is weinig structurele snoei. Snoeien van fruitbomen kan in de winter gedaan worden maar dan alleen appels en perenbomen , wanneer andere fruitrassen gesnoeid moeten worden kan je ook lezen in onderstaand artikel. Dit kan je toepassen op jonge bomen (jaar en ouder) en op oude (verwaarloosde) fruitbomen.


Dan kunt u een oude tak verwijderen en vervangen met de nieuwe, of de nieuwe verwijderen en de oude takken laten zitten. Dit is in dit diagram niet . Een jonge fruitboom heeft vooral vormsnoei nodig terwijl er bij een oude boom juist vervangingssnoei zal worden toegepast. Het is zaak om niet meer dan van alle takken weg te snoeien bij een appel- of perenboom en van de takken bij een pruimenboom.


Door verschillende vormen. Bij het snoeien moet een .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts