vrijdag 25 december 2015

Roggeveen paaseiland

Hij ontdekt het in de Grote Oceaan gelegen Paaseiland. De vergeten ontdekker van Paaseiland. Mysterieus: de Moai- beelden van vulkanisch gesteente op . Dat was voor het stadsbestuur de reden om hem uit de stad Middelburg te verbannen. Hij gaf hiermee uitvoering aan een plan dat zijn vader Arent reeds jaar eerder had bedacht. Dankzij de scheepsjournalen van de reis weten we wat er gebeurd is.


Het is een indrukwekkend verhaal. De ontdekking van Paaseiland. De Zeeuw geeft het eiland de naam Paasch-Eyland omdat hij het ontdekt op paaszondag. Voor zover bekend is hij de eerste Europeaan die het eiland bezoekt.


Voor het eiland zijn enkele inheemse namen in omloop. De meest gangbare is Rapa Nui, dat in het Polynesisch letterlijk de Grote Rots betekent. Geen zeeman, maar een jurist die op zijn oude dag aan een gevaarlijke zeereis begint.


Historicus Roelof van Gelder schreef zijn biografie. Niettemin beschreven de Nederlanders de bewoners van Paaseiland als vreedzaam. De korte ontmoeting was van zeer groot belang geweest. De noodzakelijke voorraden waren aangevuld en de Nederlanders konden zonder problemen . Met drie zeilschepen ging men op zoek naar “Het Onbekende Suydtlan” een toen vermoed continent, dat.


BEELDENSTORM OP PAASEILAND. Alleen de honderden reusachtige stenen beelden herinneren eraan dat op het eiland ooit een beschaving heeft gebloeid. Roggeveen noemde het Paaseiland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts