vrijdag 10 april 2015

Parrotia persica leivorm

Parrotia persica (ijzerhout). Leiparrotia behoort tot de leibomen met opmerkelijke kleuren. Ook de stam is zeer decoratief. Verkrijgbaar in meerdere modellen. Dit is vooral bij oudere exemplaren.


Deze mooie boom is uitermate geschikt voor de wat kleinere tuin, vooral in de herfst een echte blikvanger.

Als leiboom komen deze kleuren prachtig tot uiting: ze variĆ«ren van oranje en rood tot paarsachtig. De sierwaarde van de parrotia persica is de belangrijkste reden om deze vormboom te planten, maar dat . Het Perzisch IJzerhout is bekend om zijn prachtige roodachtig getinte herfstkleur en zijn mooie bloei op wat oudere leeftijd. De boom is door snoei mooi in model te houden.


Deze boom heeft een ovale kroon en kan uiteindelijk een hoogte bereiken van circa 7m tot 12m. De bast is lichtgrijs met bruine vlekken en bladert af, de takken zijn olijfgroen. Het groene glanzende blad is donkerrood geran en is ovaal tot omg.


Hij wordt echter wel als stamboom gekweekt.

De stam is lichtgrijs met paarsbruine vlekken en heeft afbladderende . Zeer mooie kleine boom als solitair of voor parken, niet geschikt als laanboom. Vaak meerstammig, maar ook als stamboom of als leivorm te verkrijgen. Karakteristiek zijn de afbladderende schors en de fraaie oranjegele tot purperrode herfstkleuren.


Groeit het liefst op vochthoudende, voedzame . LeivorSnoeien in het voorjaar voordat de boom gaat uitlopen, maar de na bloei. Op dat moment kun je de takken nog goed zien. Boosnoeien kan, maar hoeft niet. Let op dat je geen gaten maakt in de boomvorm. Prachtige boom, ook voor de kleine tuin, met een mooie grijs-bruine stam waarvan de schors bij volwassen bomen afbladdert.


Het jong glanzend groene blad heeft een rood randje. De afmetingen van het 4-jarig voorgeleide scherm in de leiboom is ca. Het blad verkleurt op briljante wijze in de herfst.


De leibomen worden met kluit geleverd en geplant. Dit komt ook doordat de boom een prijs heeft gewonnen. De bladrand is onregelmatig gegolfd en licht behaard.


In de herfst kleurt deze bont met rood geel en purpertinten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts