woensdag 7 maart 2018

Jasmijn plant winterhard

Een sterke klimplant met een heerlijke geur. De jasmijn is een plant welke alleen in strenge winters veel blad verliest. De kleine witte bloemen lijken op propellers en geuren sterk, ze verschijnen van juni tot in september.


De Toscaanse jasmijn is een wintergroene klimplant die in de volle grond of in een ruime pot gezet kan worden. Redelijk winterhard op een beschutte plaats.

Het echte 3D-tuinieren lukt in kleine tuinen alleen goed met klimplanten. Ze staan stevig geworteld in de gron maar vragen in de tuin bijna geen bodemruimte. Klimplanten tegen gevels zorgen voor extra isolatie.


Waar kan ik Toscaanse jasmijn planten ? Haal de plant los van de stok,. Is de Toscaanse jasmijn winterhard ? Na een strenge winter kan de .

Jasminum officinale: deze jasmijn wordt veel aangeboden als groenblijver en winterhard maar beide eigenschappen kloppen vaak maar voor de helft. In koude winters met langdurige vorst verliest de plant zijn bladeren en kan zelfs doodvriezen. Een winterdek van stro wil de wortelkluit nog wel eens . Groenblijvend en winterhard (tot -tot -graden wanneer de wortels droog gehouden worden in de winter).


Ook als de plant bevriest komt hij in het voorjaar weer terug met nieuwe ranken. Het blad van deze jasmijn is glanzend donkergroen en heeft een ovale vorm met spitse punt. Jasminum officinale , in het nederlands gewone jasmijn of gewone witte jasmijn genaam is een krachtige bladverliezende klimplant een kronkelend opgaande vorm en vijf tot negentallige,. Gewone jasmijn is redelijk winterhard , zeewind tolerant, verdraagt luchtvervuiling, heeft weinig last van ziektes , lokt bijen en vlinders. Winterjasmijn lijkt zich nooit aan de vorst of de sneeuw te storen.


De gele bloempjes vrolijken je tuin op van november tot maart en de twijgen blijven groen tot zelfs bij min 15°C. Winterjasmijn is bovendien een gemakkelijke plant die weinig eisen stelt aan de grond en het goed doet in zowel zon als . Trachelospermum jasminoides, Toscaanse jasmijn en sterjasmijn genaamd is. Bij het aanplanten is het aangewezen de plant iets dieper in de grond te planten om de bevordering van jonge scheuten te stimuleren. Snoeien gebeurt meestal na de bloei, verjongingssnoei kan ook tijdens de wintermaanden.


Belangrijkste soorten : Philadelphus coronarius - (Welriekende jasmijn , boerenjasmijn ) - mooi.

De boerenjasmijn begint in mei te bloeien en is een geliefde heester in onze tuinen om zijn mooie, witte of roomwitte bloemen en zoete geur. Wanneer de bladverliezende struik te dicht bij het slaapkamerraam staat kan de zoete geur je zelfs uit je slaap houden. De plant kan maar liefst meter hoog worden. De hoogte na jaar is 2cm. De bloemkleur is lichtgeel.


Deze plant is matig winterhard. Dat is de reden waarom hier geen . Verschillende jasminumsoorten worden gekweekt. De grootbloemige jasmijn en de Arabische jasmijn worden gekweekt voor het maken van absolues die worden gebruikt in parfums. Jasminum nudiflorum ook wel Winterjasmijn genaam is voor ons klimaat de meest winterharde jasmijn.


Jasmijnbloemen worden gebruikt in jasmijnthee. Van oorsprong is de winterjasmijn afkomstig uit China. Winterhard , niet winterhard. Latijnse naam, Jasminum polyanthum.


Hij kan een hoogte van 6 . Bloeiperiode, juli, augustus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts