De soort afkomstig uit Japan en wordt in Nederland aangeplant in parkachtige bossen. Oorspronkelijk is ze afkomstig uit Korea, China en Japan. In de eerste helft van de 19de eeuw is de plant naar Nederland gehaald en aangeplant in de grote tuinen van kastelen en op . Groot hoefblad - Petasites hybridus is een overblijvende (vaste) drachtplant die in de periode van maart-april bloeit.
De soort is afkomstig uit Japan en wordt hier aangeplant in parkachtige bossen.
Zoals de naam al zegt komt dit familielid van de Hoefbladen uit Japan. In het begin van de 19e eeuw is deze plant naar Europa gekomen en aangeplant op buitenplaatsen. Het Nederlandse woord hoefblad is een verwijzing naar de vorm van het bla die lijkt enigszins op een hoef.
De lange stengels werden vroeger gegeten, net als een rabarber, nadat ze gekookt waren, ook wel ingemaakt met zout of . In Nederland groeit en bloeit het groot hoefblad (Petasites hybridus), een plant die in het verleden hogelijk werd gewaardeerd om zijn geneeskrachtige effecten. Japans hoefblad (Petasites japonicus) is oorsprong afkomstig uit Korea, China en Japan. In Duitsland en Oostenrijk werd groot hoefblad als thee gedronken als behandeling tegen infecties, koorts, griep en verkoudheden.
Ideaal voor aan de sloot- of waterkant.
In het vroege voorjaar verschijnen eerst de bloemen en daarna de bladeren. De bloemkleur is wit en de bloeitijd is van ca. De bladeren zijn groen en ongeveer cm. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. Verdraagt een temperatuur tot -gr.
De geadviseerde plantafstand is 58 . Een oude stinzenplant die door Philipp Franz von Siebol de eerste buitenlandse medicus in Japan, in Europa is geïntroduceerd. Evenals bij Groot hoefblad verschijnen eerst de bloemen, omringd door geelgroene schubbladen, en daarna pas de grote bladeren. De fletse schubbladen zijn veel groter . Japans Hoefblad (Petasites japonicus) is een zeldzame plant die tot de stinsenplanten wordt gerekend.
Van oorsprong is de plant afkomstig uit Azië, hij komt van nature voor in Korea, China en zoals de naam al aangeeft in Japan. Sommigen weten in korte tijd een enorme groeispurt te realiseren. Exotenstatus, Gevestigd.
Invasiviteit, Niet invasief. Type introductie, Opzettelijk. Wijze van introductie, Tuinbouw. Vastgesteld in provincies, Drenthe.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.