woensdag 16 augustus 2017

Honingklaver bijen

Honingklaver is algemeen in een groot deel van Europa en Noord-AziĆ«. Het groeit als onkruid langs wegen en op akkers, vooral op kalkrijke gronden. De kleine witte, of gele bloemen hebben een heerlijke zoete geur, die bij . Beheer: voor blijvende aanwezigheid is open grond noodzakelijk. Verspreiding in Nederland: vrij algemeen.


Toepassing: kan al dan niet in bloemen mengsels, op open terreinen worden uitgezaaid.

Deze soort bloeit wat korter dan de Goudgele honingklaver die op dezelfde standplaatsen voorkomt. De witte bloemkronen zijn 4-mm lang en de twee zwaarden zijn even lang als de kiel, maar de vlag van de bloem is langer dan kiel en zwaarden. De bloemen worden bezocht door bijen die voor de bestuiving en . De blaadjes zijn getan boven bijna afgeknot met een klein stekelpuntje, . De soort komt voor in eerder ruige vegetaties, in wegbermen en op dijken, langs spoorwegen en kanalen, op industrie- en haventerreinen, op kapvlakten, . Hij stond zelfs vaak in klooster kruidentuinen,die door Karel de Grote al in vroegere tijden in heel West Europa waren aangelegd en verspreid.


Welke plantensoorten kan je nou het best in je tuin neerzetten om wilde bijen te helpen? David Kleijn van de Wageningen Universiteit stelde een lijst samen.

Fluitenkruid (Anthriscus sylvestris):. Een vlinderbloemige drachtplant die geschikt is voor zand- en kleigronden. Leuk voor de aankleding van uw bijenstal.


Zaai drachtplanten zodat uw bijen meer honing leveren. Zaaiperiode: april - augustus. Dit product wordt bestel levertijd bedraagt ongeveer dagen.


Bijen houden van klaver om er heerlijke honing mee te maken. Officinalis betekent: uit de apothekerswerkplaats, wat erop duidt dat het sinds lange tijd een officieel gebruikt . Met aromatische bloemen en bladeren welke erg aantrekkelijk zijn voor bijen. Van melissa (= honingbij). Honingplant met grote hoeveelheden nectar in de bloemen die erg aantrekkelijk is voor bijen. Bijen zijn natuurlijk ook verantwoordelijk voor honing.


Klaver bijvoorbeeld is een belangrijke bron voor de nectar die bijen nodig hebben om honing te kunnen produceren. Als er onvoldoende bijen zijn voor de bestuiving van de planten zoals klaver zal er ook geen honing meer zijn. Deze plant is kaal of van boven fijn behaard. Uit den penwortel komt een rechtopgaande, vertakte stengel.


De bladen hebben bijna gaafrandige steunbladen, die even lang als of korter zijn dan de bladsteel.

Kenmerkende soorten: aardpeer, boerenwormkrui Canadese guldenroede, gewone braam, gewone engelwortel, goudgele honingklaver , grote hardvrucht, haagwinde, Japanse duizendknoop, kleine aster, late guldenroede, oosterse karmozijnbes, smalle aster, stijve zonnebloem, venkel. Overige soorten: aardaker. Einstein heeft ooit gezegd: Als de bijen sterven, gaan vier jaar later de mensen dood.


Wij zijn actief betrokken bij het verbeteren van het leefmilieu van de bijen en we steunen diverse initiatieven. De laatste jaren is het aantal. De aandachtsgebieden zijn gekoppeld aan aandachtssoorten (drachtplanten).


Dat wil niet zeggen dat er in zeeklei en laagveengebieden geen wilde bijen voorkomen. Vooral in en rondom de bebouwing, recreatieterreinen, . Disclaimer bij het gebruik van deze blog Wilde planten in Brugge is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, . Melilotus betekent letterlijk ´ klaver die honing geeft´.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts