vrijdag 16 december 2016

Knotwilg snoeien vorst

Eén van de meest beeldbepalende bomen in het Nederlandse landschap is de knotwilg. Je moet een knotwilg snoeien om hem zo mooi te krijgen en te houden. Maar gezien de kans op vorst is eigenlijk de meest ideale periode eind februari tot en met maart. Een gat kan gemaakt worden met een schop . Let er ook op dat de (dikke)onderkant van de staak in de grond moet.


Gezien de kans op vorst is de periode van eind februari tot en met eind maart het meest ideaal.

Wat het snoeien van de wilgen betreft grashopper kunnen deze wel degelijk invriezen zoals bij een roos maar een wilg is een krachtige hergroeier omwille van de massa adventiefknoppen die kunnen en zullen uitgroeien onder het bevrozen deel. Een roos heeft merg binnenin waardoor de vorst zeer diep . Door dit proces enkele jaren te doen onstaat er een knot (verdikking) vandaar de naam knotwilg. In Belgie en Nederland worden er vanouds knotwilgen aangeplant voornamelijk langs grachten. De boeren hadden dan tijdens de strenge vorstperiode altijd werk om zo voldoende houtvoorraad aan te leggen voor de . In veel knotwilgen broeden al vroeg in het voorjaar steenuilen, een beschermde vogelsoort.


Volgens de flora- en faunawet moet je steenuilen en hun nestjes met rust laten en dus kun je de boom niet snoeien. Knotwilgen krijg je simpelweg door een tak van een bestaande boom bij de buren of een kweker in de grond te steken. Eigenlijk kan dat het hele jaar.

Heb je een kleine tuin of zijn de takken na jaar veel te dik geworden om gemakkelijk te hanteren, dan kan je ook vroeger snoeien. Heb je een boom die al geknot is, dan kun je het beste in de winter snoeien. De snoeiperiode hangt af van het soort boom.


De meesten verkiezen de winter, maar let op, nooit tijdens een vorstperiode. Op een later tijdstip wordt de kans op vorst steeds groter en dan bloeden de bomen dood als ze zo drastisch gesnoeid (geknot) zijn. Het snoeien van esdoorns in de zomer is wel mogelijk wanneer het om een paar takken gaat die bijvoorbeeld over de erfgrens groeien etc. Maar niet knotten in de zomer, de voedselvoorraad . Mede daarom willen Natuurpunt Waasland-Noord de aanplant van knotwilgen promoten en stellen we stekken van de knotwilg ter beschikking van de ruimere bevolking.


Snoei die weg in de zomer. Wilgen als mooie en nuttige bomen ook voor in de siertuin. Grillig van vorm, soms laag bij de grond als kleine mannetjes, dan hoog en groot, knoestig en krode knotwilg siert het Nederlandse polderlandschap.


Het is er een zodanig vertrouwde verschijning, dat het niet snel in je opkomt, dat deze boom ook in . De grotere wilgen zijn flinke groeiers en het tuingeheim schuilt in het snoeien. De treurwilg kun je in toom houden door hem te behandelen als een knotwilg , dus eenmaal per twee jaar compleet terugsnoeien tot een van te voren bepaalde omvang. Deze snoei wordt vaak ook in de winter of het vroege voorjaar toegepast.


Wanneer mag of moet ik snoeien ”, is een van de meest gestelde vragen. De antwoorden op deze vraag zijn vaak verschillend. De ene keer wordt er gezegd snoeien in het voorjaar, de andere keer snoeien in het najaar.


Deze verschillende uitleg over snoeitijden zorgt voor veel verwarring.

Toch is het allemaal niet zo . Een japans wilgje (derde foto van boven in bovenstaand artikel) kan flink groeien , om hem mooi van vorm te houden is het raadzaam hem jaarlijks te snoeien. In het vroege voorjaar voordat hij is uitgelopen, maar na de strenge vorst kan je hem boven de ent terug zetten als een knotwilg. Maar het grove werk moet echt niet uitgesteld worden omwille van een paar graden vorst.


Wilgen knotten De knotwilgen zijn deels ongeveer even oud als zoonlief die ze mee heeft helpen snoeien. Toen we ons huis indertijd kochten, was de perceelgrens op die plaats zo vochtig, dat de beukenhaag die .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts