maandag 27 februari 2017

Struiken soorten herkennen

Alle gefotografeerde soorten. Bij een aantal bomen en struiken is vaak één kenmerk genoeg om te weten welke soort het betreft. Ruwe berk is zo een voorbeeld.


Zomer of winter, van ver of van dichtbij, zijn witte schors is altijd zeer herkenbaar. Als je goed geoefend bent, zal dit ook opgaan voor een groot aantal andere soorten.

Maar meestal zal het een . Wil je een tuin waar je het jaar rond van kunt genieten zonder veel werk, plant dan struiken. Eronder kun je bloembollen, vaste planten of bodembedekkende siergrassen kwijt. Bomen en struiken herkennen in een oogopslag. In Vlaanderen vind je twee soorten inheemse eiken: de zomereik en de wintereik. De zomereik kan je herkennen doordat zijn blad een kort steeltje heeft, terwijl het blad van de wintereik net een lang steeltje heeft.


Bij de vruchten is het dan weer omgekeerd: de vruchten van . Deze site biedt de mogelijkheid om een soort te identificeren (determineren).

Voor de meeste soortengroepen is een determinatiesleutel aanwezig. Door op keuzes te klikken kom je al snel uit bij de juiste soort. Voor sommige groepen ( b.v. vlinders) vindt de identificatie plaats op een andere manier. Pollennieuws leert u de pollenplanten herkennen voor welke u allergisch kunt zijn en geeft achtergrondinformatie over . Iets meer weten van de groeiwijze, de hoogte, de eventuele bloei en het onderhoud van struiken en heesters (én dus ook hagen en heggen) is dan wel nodig.


Struiken en bomen herkennen in de winter. Tijdens de theorielessen wordt bekeken hoe bomen en struiken in de verschillende seizoenen kunnen herkend worden (knoppen, bladeren, vruchten en zaden). Tijdens de drie praktijklessen (winter – lente – herfst) zal de theorie in praktijk omgezet worden. Info en inschrijven:Ria Thysria. De eerste vijf hoofdstukken (deel I) bevat- ten achtergrondinformatie over inheemse bomen en struiken.


Dat maakt Inheemse bomen en struiken in Nederland en Vlaanderen bij uitstek geschikt voor het herkennen van de beschreven soorten. Daarnaast bevat het beschouwingen over de toekomst van dit . Er zijn soorten die uitgroeien tot een grote boom, maar ook veel middelgrote tuinconiferen die prachtig zijn als solitair. En zelfs dwergconiferen, zeer sterke struiken die geen onderhoud nodig hebben. U kunt ook kiezen voor soorten die prachtig bloeien, fraai gekleurd blad hebben of die in de winter bloeien. BUDDLEJA -BUDDLEIA : Vlinderstruik.


De heesters zijn bladverliezen half-bladverliezend of groenblijvend.

De Buddleja is een struik voor . Bekijk allerlei bladeren en zoek een boom op zicht, in deze interactieve determinatietabel. Ideaal voor het maken van een herbarium. Zij vormen rijkelijk vertakte, ronde. Beide groepen kunnen tamelijk oud worden en hebben verhoute stammen . KENMERKEND De fladderiep . Als boom kan de laurierkers een hoogte van m bereiken, maar hij komt ook als struik voor, bijvoorbeeld in bossen. De bloemen bloeien echter enkel bij vrijstaande struiken die veel licht krijgen.


Laurierkers (Prunus laurocerasus) op SoortenBank. Heukels , dit is de laatste uitgave). Plantifier (Welke plant is dit) is een rubriek waar men tuinplanten, bomen, struiken en bollen kan laten identificeren. Dat kan door een foto met bij voorkeur een korte omschrijving van de zoekvraag op te laden. Een groot aantal boom- en struiksoorten in het bos?


Wat zijn hun specifieke kenmerken? Waar groeien welke soorten het best? Zomereik, ruwe berk, grove den, beuk. Gele kornoelje, wegedoorn, Europese vogelkers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts