maandag 19 september 2016

Magnolia takken stekken

Hallo Ik denk niet dat het lukt door gewoon te stekken maar normaal wel op deze manier: Gewoon een snee maken in de tak tot ongeveer halverwege. Hierrond nat mos binden en daarrond dan nog een plastiekzakje rondbinden zodat het goed vochtig blijft (De tak moet wel aan de boom blijven) Als je dit . Magnolia of Beverboom, beschrijving, verzorging, snoeien en. Neem hiervoor in de nazomer nieuwe, nog buigzame takken van ongeveer tot centimeter lang.


Verwijder alle bladeren, behalve de bovenste.

Snij de onderkant schuin af, spoel de stek af met water en doop de onderkant dan in stekpoeder. En als je dan alles doet volgens die gebruiksaanwijzing lukt het nóg niet. Tenminste mij is het nog niet gelukt. Net zo min als het stekken van een Rhododendron. De boom is inheems van Zuid-Virginia tot centraal Florida en Oost-Texas.


De grootst genoteerde boom staat in Smith County (Mississippi) en is 37. De scheuten worden ontblader .

In Van Dale staat dit omschreven als: de ondertakken van de moederplant af- en ombuigen, op de grond leggen en gedeeltelijk met aarde bedekken, zodat zij wortel kunnen schieten en afzonderlijke gewassen opleveren. Voorwaarde hierbij is dus dat de magnolia lage takken heeft die U kunt ombuigen . Voor kopstekken neem je het beste het uiteinde van een scheut of jonge tak , met bladeren en een eindknop. Ik heb stekken gemaakt van magnolia , forsythia en krulwilg. Eerst de potjes gevuld met zaai- en.


De stekken kwamen van takken die een tijdje in een vaas hebben gestaan, dus dat geen optimale start. IN Augustus ga ik het nog . Afleggen is het in de grond leggen van takken met de bedoeling dat die eigen wortels gaan maken, zodat ze later los geknipt kunnen worden van de moederplant. Dit wordt gedaan bij soorten die moeilijk op andere manieren vermeerderd kunnen worden, zoals Cornus, Corylopsis, Erica,. Hier staat te lezen dat het via afleggen, een over de grond kruipende tak bedekken met een laag aarde, wel kan maar of je dat binnen maanden nog gaat lukken weet ik . Doordat de wor- tels vrij vlezig zijn en. In de regel wordt de boom tot ongeveer m hoog.


De takken waaieren breed uit waardoor de kroon . Deze soort treft je vaak aan in de Zuid- Europese tuinen waar hij kan uitgroeien tot een prachtige statige boomstruik met een kegelvormige kroon en vaak met takken die tot op de grond reiken. Veel bomen en struiken met takken dicht bij de grond kan men zo vermeerderen. Jonge stengels zijn het beste en schieten het snelst wortel.

Zorg voor een compost die wat korrelig is, bijvoorbeeld gelijke delen scherp zan gezeefde leem en turfmolm, en leg daarvan smalle hoopjes bij de takken. Een bloemist wilde nu in oktober de boom snoeien om de takken als stek te kunnen gebruiken. Steekt stekken van mijrthe-boomen op een bed met ligte vette aarde, in agt neeinende, om ze nat te maaken en te beschaduwen, tot dat ze wortel gevat hebben. Alleen takken die in ongewenste richting groeien zou je eventueel af kunnen zagen.


Voor het afleggen gaan we op zoek naar een jonge krachtige scheut of tak die aan de buitenzijde van de heester groeit. Snoei dan een aantal takken aan de buitenzijde van de heester zo laag mogelijk weg zodat iets onder de snoeiwond een nieuwe scheut zal ontstaan. Zoek van deze struik een gezonde, jonge tak , die het voorgaande seizoen is verhout, uit.


Maak met een scherp mes halverwege twee knoppen een diagonale snede tot eenderde van de tak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts